Koniec zberateľov platov a funkcií v politike?

Je viac ako isté, že človek, ktorý vykonáva niekoľko verejných funkcií, nemôže ani jednu robiť na sto percent. Po dlhých rokoch to vyzerá tak, že by mohlo dôjsť k prvej výraznejšej zmene.

15.07.2014 12:00
parlament, NR SR, poslanci Foto: ,
Smer navrhuje obmedziť príjem ľudí s niekoľkými verejnými funkciami. Podľa KDH jeden volebný mandát stačí.
debata (31)

Smer najnovšie navrhol, aby politik s viacerými funkciami dostával len jeden plat. Keď má však pre politika stačiť jeden plat, prečo nie aj jeden mandát? Prečo sa neprijme aj zákon, ktorý zakáže verejným funkcionárom vykonávať viacero volených postov? Dnes totiž môže byť jeden človek súčasne poslancom Národnej rady, a zároveň starostom či županom. Často sa tak mnohí slovenskí politici stali zberateľmi lukratívnych platov a vplyvných funkcií.

Politológ Michal Horský hovorí, že moc je príťažlivá a podnecuje hromadenie funkcií, preto isté limity napríklad obmedzením finančných náhrad sú vítané. Zároveň však upozornil, že poslanci parlamentu majú výhodu pri snahe získať funkciu v samospráve. „Verejne známi funkcionári majú uľahčený prístup k ďalším funkciám, preto len finančné obmedzenie nemôže byť vážnou prekážkou získavať ďalšie a ďalšie funkcie,“ usúdil politológ.

Existujú dva scenáre, ako sa so sedením poslancov na viacerých stoličkách vyrovnať. S jedným prišiel Smer, ktorý mieni na jeseň obmedziť príjem ľudí s niekoľkými volenými verejnými funkciami len na jeden plat. Druhé riešenie opakovane navrhujú kresťanskí demokrati, ktorí hovoria, že jeden volený mandát stačí.

V každom prípade byť politikom a mať lepší plat ako predseda vlády alebo minister by malo byť na jeseň minulosťou. Znamená to, že nadchádzajúce komunálne voľby už nemusia byť takým veľkým lákadlom pre poslancov parlamentu. Mohli by si totiž ponechať iba plat za jednu funkciu s tým, že za ďalšiu by poberali len minimálnu mzdu, ktorá je v tomto roku 352 eur.

V parlamente sedia viac ako dve desiatky poslancov, ktorí sú starostami, primátormi a županmi. Za mesiac tak majú vyšší príjem ako premiér, ktorý za mesiac zarobí 4 616 eur, alebo minister, ktorý má 3 670 eur. Mimobratislavský poslanec dostane 3 576 eur. Ak k tomu pripočítame plat župana, ktorý je 3 220 eur, tak jeho mesačný príjem je 6 796 eur.

Poslanec Smeru a primátor Košíc Richard Raši je zástancom riešenia jedného platu, ktoré predstavil premiér Robert Fico. „Som jeden z iniciátorov tejto politiky. Plne ju podporujem,“ povedal Raši. „Malo to byť možno skôr, stotožňujem sa s tým absolútne,“ tvrdil ďalší poslanec Smeru a starosta Šenkvíc Peter Fitz.

Poslanec Michal Bagačka zo Smeru, ktorý je zároveň starostom Hnúšte, je tiež za jeden príjem. „V dnešnej situácii je to dobré gesto. Len zodpovednosť za fungovanie obce či mesta je taká istá,“ poznamenal. Z opozície je županom, a zároveň poslancom parlamentu šéf SDKÚ Pavol Frešo. Hovorkyňa strany Jana Zvončeková uviedla, že Frešo „stále zastáva názor, že z verejných funkcií má plynúť jeden plat a na príslušnej dohode budeme pracovať“.

Kresťanskí demokrati vlani koncom roka prišli tiež s riešením, aby jeden plat mali ľudia vo viacerých volených funkciách. Navrhovali zmeniť zákon o platových pomeroch ústavných činiteľov. Poslanci Július Brocka a Alojz Přidal z KDH vypočítali, že by sa tým dalo ušetriť okolo 2,5 milióna eur. Parlament však ich návrh odmietol.

V septembri sa tak popri debate o obmedzení platov pre politikov, ktoré avizoval premiér Fico, bude diskutovať aj o zámere KDH novelizovať ústavu a zakotviť do nej princíp jeden mandát stačí. Znamenalo by to, že poslanec parlamentu, ako aj europarlamentu by nemohol byť súčasne primátorom, starostom a županom. Či sa práve toto riešenie ujme, je otázne. V Smere sú totiž hlasy, že župani a primátori sú prínosom pre parlament. „Myslím si, že keby sme týchto ľudí vynechali zo zastupiteľského zboru, mohlo by to byť na ujmu parlamentu,“ mienil podpredseda poslaneckého klubu Smeru Miroslav Číž.

Ústavný právnik Ján Drgonec zámer Smeru obmedziť príjem na jeden plat zhodnotil ako opatrnú formuláciu verejnoprospešného cieľa. „Vnímam to ako uvažovanie dobrým smerom, len neviem, prečo sa to robí tak bojazlivo,“ podotkol.

Prečítajte si aj glosu Petra Javůrka Drzosť.

Podľa neho sú štáty, kde platí len jedna funkcia v jednom období. Dokonca sú štáty, ktoré hovoria v ústavách o tom, že nielen funkcie hlavy štátu sa môžu vykonávať len dve po sebe nasledujúce obdobia, ale týka sa to aj kresiel v parlamente. „Rad členských štátov USA má vo svojich ústavách, také obmedzenia. Napríklad ústava Oregonu,“ povedal Drgonec.

Doplnil, že aj v československej ústave od roku 1920 bola nezlučiteľnosť niektorých funkcií. „Je to nakoniec aj o zdravom rozume. Keď sa držíme toho, že verejná funkcia predstavuje náročnú prácu, tak jednotlivec nemôže naraz plnohodnotne vykonávať dve až tri funkcie,“ dodal Drgonec.

Podľa Šarloty Pufflerovej z mimovládnej organizácie Občan, demokracia a zodpovednosť je na jednej strane pravda, že sa ušetria verejné zdroje, keď sa príjem z ďalšej funkcie obmedzí na minimálnu mzdu a mnohých ľudí to odradí kandidovať, lebo ich cieľom bol viacnásobný príjem. „Podstata problému je, že by sa verejné funkcie nemali kumulovať,“ zhodnotila.

Viacerí politici argumentujú, že druhý plat dávajú na dobročinné ciele. Podľa Pufflerovej daňoví poplatníci však politikov platia za ich prácu a nie za to, aby „ju vykonávali len spolovice a potom plat dávali na ciele, o ktorých nič nevieme“.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #plat #Smer #poslanec #mandát