Politológ Horský: Moc podnecuje hromadenie funkcií

Viacerí poslanci poberajú nielen plat v parlamente, ale aj ako starostovia, primátori či župani. Politológ Michal Horský si myslí, že isté obmedzenia by boli vítané.

15.07.2014 13:00
Michal Horský Foto: ,
Michal Horský
debata

Je riešením stanoviť podmienku, aby poberali volení funkcionári len jeden plat?
Je všeobecne známe, že moc je príťažlivá a podnecuje k hromadeniu funkcií. Preto isté limity hromadenia funkcií trebárs obmedzením finančných náhrad sú v dnešnom stupni rozvoja demokracie v našej krajine vítané.

Každý má podľa ústavy právo na prístup k voleným funkciám. Myslíte si, že by sa mal do ústavy zakotviť princíp, že jeden volený mandát stačí?
Viackrát som už poukázal na to, že kumulácia funkcií je neželateľná. Zároveň by sme však mali vstupovať do ústavy veľmi uvážlivo. V bežnom živote je množstvo nedostatkov, o ktorých by sa mohlo uvažovať, že ich začleníme do ústavy. Vstupovať do základného zákona štátu by sa však malo iba v krajnom prípade.

Nemalo by zostať na rozhodnutí voličov, či si zvolia do funkcie primátora aj poslanca parlamentu?
Zásada rovnosti uchádzačov o volené miesta je do veľkej miery v mediálnej ére narušená väčšou známosťou držiteľov funkcií ako tých, ktorí takéto funkcie nemajú. Verejne známi funkcionári majú uľahčený prístup k ďalším funkciám, preto len finančné obmedzenie nemôže byť vážnou prekážkou v získavaní ďalších a ďalších funkcií.

Je výhodou poslanca parlamentu, ak má volenú funkciu aj v samospráve?
Predstavitelia viacerých volených funkcií sa neoprávnene domáhajú možností, ako dosahovať opodstatnené rozhodnutia a výhody pre svojich voličov. Je to však druhá stránka mince a protekcionizmu. Prečo by primátor a poslanec parlamentu mal mať väčšiu váhu ako iný primátor, ktorý v parlamente nie je.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #platy #poslanci #Michal Horský #funkcia