Zbrojovky sa chcú vrátiť na trhy stratené v 90. rokoch

Nováky idú rozširovať zbrojársku výrobu a zamestnať 200 ľudí. Spolu so známou Českou zbrojovkou Uherský Brod sa tu budú vyrábať dielce pre pištole CZ 75 a komponenty pre útočnú pušku CZ 85 Bren. Ich ambíciou je vrátiť sa na trhy, ktoré československé zbrojárske firmy opustili v deväťdesiatych rokoch. Podľa odborníkov sú však tieto plány dnes už ťažko dosiahnuteľné.

15.07.2014 11:30 , aktualizované: 16.07.2014 10:00
Robert Fico, puška, zbrojovka, Foto: ,
Útočnú pušku Bren si premiér Robert Fico vyskúšal počas prehliadky s českým premiérom Bohuslavom Sobotkom (sprava doľava), ministrami Martinom Glváčom a Pavlom Pavlisom, županom Jaroslavom Baškom, veľvyslancom Petrom Weissom a generálnym riaditeľom CZ Slovensko Petrom Odehnalom.
debata (84)

Slovensko aj Česká republika pripisujú tomuto projektu veľký význam a tak sa v utorok v Novákoch na rozšírení kapacít závodu CZ Slovensko stretli predsedovia vlád Robert Fico a Bohuslav Sobotka.

Podľa slovenského premiéra by sme mali byť teraz múdrejší, ako sme boli na začiatku deväťdesiatych rokov. „V rokoch 1990 a 1991 sa nás niektorí politici vo vtedajšom Československu snažili presvedčiť, že výroba zbraní je v rozpore s ľudskými právami a tlačili slovenské a české zbrojovky do zastavenia výroby. Tie krajiny, ktoré nás najviac kritizovali za výrobu zbraní, okamžite obsadili trhy, ktoré dovtedy Československo malo. Preto ja už neverím týmto vyhláseniam, SR aj ČR majú morálne právo opäť sa uchádzať o trhy v zahraničí,“ vyhlásil Fico.

Jeho český kolega Bohuslav Sobotka dodal, že oba naše trhy sú príliš malé na to, aby sme boli schopní tieto výrobky udržať a do budúcnosti ich výrobu modernizovať a rozvíjať. Je evidentné, že musíme uspieť na globálnych trhoch, konkurencia je veľmi ostrá a spolupráca výrobných kapacít SR a ČR je preto logická.

Ekonomický analytik Vladimír Baláž z Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied nepredpokladá, že by spolupráca ČR a SR vo výrobe zbraní mohla viesť k obnoveniu výroby zbrojárskeho priemyslu na úroveň, akú mal ešte začiatkom deväťdesiatych rokov. Podľa jeho názoru to bude skôr akási doplnková výroba v slovenských strojárskych podnikoch.

„Zbrojárska výroba v 80. rokoch tvorila až tretinu československého exportu. Tento priemysel skolaboval a nie je možné ho oživiť. Mal totiž nesmierne rozsiahlu výskumnú základňu, pracovalo preň takmer 5-tisíc výskumníkov. Vtedy sa u nás dávalo na vedu a výskum asi 3 percentá hrubého domáceho produktu a väčšinu tvorili výdavky na zbrojársky výskum. Dnes výdavky na vedu a výskum tvoria 0,8 percenta HDP a zbrojárske výskumy sú mizivé. Preto nepredpokladám, že by sme boli schopní znova vybudovať nejaký významný zbrojársky priemysel,“ vraví Baláž.

Väčšie šance výrobkom Českej zbrojovky dáva Peter Vojtek, bývalý náčelník Generálneho štábu SR, hoci aj on je presvedčený, že sa dá len veľmi ťažko vrátiť na trhy, ktoré sme stratili. Tieto trhy sú už totiž dávno obsadené a svet je rozdelený inak ako pred 30 rokmi. Napriek tomu si myslí, že tieto zbrane môžu mať úspech, pretože ide o veľmi dobré výrobky.

„Množstvo armád má zastarané zbrane, potrebuje urobiť obmenu, z toho treba vychádzať. V Českej zbrojovke sú úspešní asi aj preto, lebo sa im darí presadiť vzhľadom na kvalitu a cenu svojich výrobkov. Je ťažké hovoriť o stratených trhoch, to by sme museli rozprávať o období pred rokom 1989, keď ešte existovala Varšavská zmluva a väzby boli nastavené iným spôsobom. Bolo množstvo krajín, ktorým sme dodávali zbrane, ale k tomu sa už dá asi ťažko vrátiť,“ zdôraznil bývalý šéf Ozbrojených síl SR.

Česká zbrojovka však už má exportné plány. „V súčasnosti dodávame tisíce pušiek pre mexické ozbrojené zložky. Vypísaný je veľký tender na 160-tisíc kusov útočných pušiek do Francúzska, kde sa zúčastníme a dúfam, že budeme úspešní. Zúčastňujeme sa aj na tendri do Indie, ide o dodávku 240-tisíc útočných pušiek,“ povedal o možnostiach odbytu generálny riaditeľ Českej zbrojovky Lubomír Kovařík.

Výrobný závod CZ Slovensko Nováky je spoločným podnikom Českej zbrojovky a MSM Martin, ktorá má v prenájme novácky Vojenský opravárenský podnik. V súčasnosti zamestnáva 65 ľudí, ich počet by sa mal do konca tohto roku zvýšiť na dve stovky. Do tohto termínu má v Novákoch podľa Kovaříka fungovať aj kompletné výskumné a vývojové centrum. Celková investícia z českej strany dosiahne 3 až 4 milióny eur.

Český výrobca ručných zbraní si zvolil pre svoju expanziu Nováky, ktoré mu vyhovujú, pretože tunajší zamestnanci majú skúsenosti s výrobou, ktorú pripravujú. Okrem toho je ich výhodou aj geografické hľadisko. Z Uherského Brodu nie je ďaleko ani do Novák, ani do Martina, kde sídli spoločnosť MSM.

© Autorské práva vyhradené

84 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Nováky #Bohuslav Sobotka