Zvolenská láka zubárov a gynekológov na vidiek

Zdravotné strediská, ktoré boli kedysi v každej väčšej dedine, by mali opäť ožiť. Ich návrat od budúceho roka chystá ministerstvo zdravotníctva pod vedením Zuzany Zvolenskej.

15.07.2014 20:00 , aktualizované: 16.07.2014 08:00
Zuzana Zvolenská Foto:
Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.
debata (52)

Na celom Slovensku by malo do desiatich rokov postupne vzniknúť 140 takýchto stredísk, prevažne na vidieku. Ambiciózny plán za viac ako 250 miliónov eur má však jednu chybu. Nie je isté, či sa nájdu lekári, ktorí v nich budú chcieť ordinovať. Tí sa totiž dedinám už dlho vyhýbajú.

Dôvodom, prečo sa ministerstvo zdravotníctva rozhodlo vybudovať zdravotnícke centrá, je, že lekári sú roztrúsení, narastajú počty chronicky chorých ľudí a zvyšujú sa nároky na ich starostlivosť. Ministerstvo chce z eurofondov postaviť alebo opraviť staršie budovy, z nich by sa mali stať integrované centrá. Sídliť by v nich mali všeobecní lekári, zubári, gynekológovia, fyzioterapeuti, ale aj pohotovosť a sociálne poradenstvo. Rezort v tejto súvislosti hovorí o transformácii zdravotného systému.

Prečítajte si glosu Martina Krna Veľké lenže.

„Zámerom ministerstva zdravotníctva je, aby vzniklo celkovo 140 integrovaných centier zdravotnej starostlivosti, pričom jedno by malo fungovať pre približne 30-tisíc ľudí,“ povedala riaditeľka komunikačného odboru rezortu Zuzana Čižmáriková. Dodala, že centrá by mali byť najmä na vidieku, pretože práve tam majú pacienti najväčší problém s dostupnosťou. Prácu v nich by si malo nájsť približne 2 300 najmä mladých lekárov. Model integrovaných stredísk funguje napríklad v Severnom Írsku.

Všeobecných lekárov, stomatológov či gynekológov je dnes nedostatok a väčšina z nich pracuje v mestách. Tí, čo sú v dedinách, často presluhujú a pracujú ako dôchodcovia. Z približne 3-tisíc všeobecných lekárov má viac ako polovica nad 50 rokov, priemerný počet pacientov na lekára v mestách je do 2 500 pacientov, na vidieku je to aj 5-tisíc.

Dotiahnuť ich do menej osídlených regiónov nepomáha ani výhodné alebo nulové nájomné. Druhým aspektom je tiež kúpna sila obyvateľstva, lekár v meste si môže nastaviť vyššie poplatky ako na dedine. a preto preňho vidiek nie je zaujímavý.

Prezident Slovenskej komory zubných lekárov Ján Gašič poukazuje, že dnes samosprávy na vidieku ponúkajú také ambulancie, pri ktorých stačí platiť iba energie, ale aj napriek tomu tam nemôžu zubára dostať. „Viem si predstaviť, že ak by bol výhodný nájom, tak stomatológ by išiel ordinovať, ale do okresného mesta,“ zhodnotil Gašič. Podotkol, že aj ukrajinskí zubári sa skôr tlačia do miest ako do dedín.

Zámer, ktorý je bežnou praxou niekde v severnom Írsku, Holandsku či Fínsku, podľa prezidenta Asociácie súkromných lekárov Ladislava Pásztora skôr rieši problém mestských ambulancií. „Zásadný problém podľa mňa je ten, že to nevyrieši problém s lekármi na vidieku,“ povedal skepticky Pásztor. Celý projekt je podľa neho ešte len v hrubých kontúrach, stále nie je jasné, kto bude majiteľom týchto zariadení, kto ich bude prevádzkovať, kto platiť. To môže byť do budúcnosti podľa neho ekonomický problém. „Bude nájomné v ambulanciách garantovať štát?“ pýta sa Pásztor.

Podľa hovorkyne košickej župy Zuzany Bobrikovej majú súkromní poskytovatelia svoje etablované miesta výkonu. „Preto nepredpokladáme, že by sa do novovytvorených centier masívne hrnuli,“ konštatovala Bobriková. Dôležité podľa nej bude, ako zdravotné poisťovne nastavia financovanie lekárov v centrách. Ak to bude iba podľa počtu pacientov v obvode, tak ako dnes, pre všeobecných lekárov to nebude atraktívne.

Ministerstvo zdravotníctva v tom problém nevidí. Podľa Čižmárikovej bude práca v takomto type zdravotníckeho zariadenia pre lekárov zaujímavá, pretože bude lepšie koordinovaná, okrem toho budú mať lekári vyšší komfort aj nižší nájom. „V pilotnom programe plánujeme vyskúšať fungovanie troch až desiatich takýchto centier, v meste aj na vidieku alebo v oblasti, kde žijú Rómovia. Kde presne budú centrá stáť, sa ešte nerozhodlo,“ vysvetlila Čižmáriková. Výstavba nových alebo rekonštrukcia už existujúcich takzvaných zdravotných stredísk sa začne na budúci rok.

Kým ministerstvo zdravotníctva plánuje postaviť, prípadne zrekonštruovať centrá na vidieku, samosprávne kraje ich vidia hlavne v mestách. Denník Pravda oslovil všetky župy s otázkou, koľko centier by malo byť v regióne a kde by sa mali nachádzať. Iba tri z ôsmich poskytli údaje.

Podľa predbežnej analýzy ministerstva je v Prešovskom kraji plánovaných 25 centier – 9 veľkých a 16 malých. V alternatívnej analýze podľa nej navrhovali až 44 takýchto centier – aj v spádových obciach, o tom sa bude ešte diskutovať. V Banskobystrickej župe má byť 14 menších a 9 väčších centier. Referentka pre styk s verejnosťou Iveta Kureková lokality nespresnila. V Košickom kraji sa počíta s 22 centrami.

Bývalé zdravotné strediská v minulosti fungovali kvôli nízkemu nájmu. Do roku 2005 bolo regulované, lekári za prenájom ambulancií platili približne 8 eur za štvorcový meter. „Po zrušení regulácie si prevádzkovatelia nájmy zvyšovali, a preto si lekári hľadali výhodnejšie priestory,“ hovorí šéf zubárov Gašič. Takto zanikali nielen dedinské strediská, ale aj polikliniky v niektorých mestách.

Zdravotnícke centrá by sa mali podľa Čižmárikovej financovať z eurofondov, čerpať by sa na ne malo vyše 250 miliónov eur. Stáť by mali do desiatich rokov. Ich výstavba je súčasťou reformy, ktorá zasiahne aj nemocnice, pretože do centier by mali prejsť aj niektorí nemocniční pacienti, ktorí sú dnes liečení napríklad na internom oddelení, na neurológii alebo kardiológii. Čižmáriková dodala, že existuje skupina si 20 chorôb, ktoré sa nemusia liečiť v nemocnici.

© Autorské práva vyhradené

52 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo zdravotníctva #lekári #Zuzana Zvolenská #zdravotné strediská