Slovensko a Rakúsko chcú užšie vzťahy, rozdeľuje ich otázka atómu

Rozdielny pohľad Rakúska a Slovenska na jadrovú energiu nepredstavuje podľa rakúskeho kancelára Wernera Faymanna prekážku pre rozvoj vzťahov medzi oboma krajinami.

16.07.2014 16:16
Fico, Faymann Foto: ,
Predseda vlády Robert Fico (vpravo) a spolkový kancelár Rakúskej republiky Werner Faymann.
debata (9)

Obe vlády chcú prehĺbiť spoluprácu v ekonomickej oblasti, vzdelávaní a zlepšiť dopravné spojenie medzi štátmi, povedal Faymann po stredajšom stretnutí s premiérom Robertom Ficom.

Slovensko patrí k zástancom jadrovej energie a na rozdiel od Rakúska vyrába elektrinu aj v atómových elektrárňach. V súčasnosti sa dokončujú dva jadrové bloky v elektrárni Mochovce a plánujú postaviť ďalšiu jadrovú elektráreň.

Faymann pred novinármi pripomenul, že Rakúsko a Slovensko rozdeľuje otázka jadrovej energie. „Rakúsko je rázne proti využívaniu atómovej energie a za rozvoj alternatívnych zdrojov. Mnoho otázok nás ale spája, pre nás je dôležité dať do popredia ekonomické vzťahy, infraštruktúru a vzdelávanie,“ dodal rakúsky kancelár.

Fico poznamenal, že Rakúsko patrí k najvýznamnejším obchodným a hospodárskym partnerov. Okrem prehĺbenia spolupráce v ekonomickej oblasti plánujú obe vlády zlepšiť dopravné spojenie. Fico bez bližších podrobností zmienil možnosť prepojenia viedenského a bratislavského letiska, ktoré sú od seba vzdialené len niekoľko desiatok kilometrov.

Viedenské letisko bolo v minulosti súčasťou konzorcia, ktoré uspelo v rozbehnutej privatizácii bratislavského letiska M.R. Štefánika. Práve prvá Ficova vláda v roku 2006 však od privatizácie odstúpila. Stalo sa tak po tom, čo víťazné konzorcium nepredložilo súhlasné stanovisko Protimonopolného úradu so spojením oboch letísk.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #atómová energia #Werner Faymann