Zlodeji čučoriedok sa vybavili vysielačkami

Ničenie národných parkov pre čierny zber lesných plodov a húb naberá v letných mesiacoch na intenzite. Zberačov nedokáže zastaviť ani viac strážcov v teréne či prísne pokuty, ktoré sa môžu vyšplhať až do 3 320 eur. Organizované skupiny nachádzajú každý rok nové spôsoby, ako oklamať kontroly a nezákonne zarábať na predaji najobľúbenejších čučoriedok.

17.07.2014 14:00
Čučoriedka Čučoriedky Foto:
Ilustračná fotografia
debata (36)

V minulosti chodili zberači do chránenej prírody jednotlivo alebo v malých skupinkách. Podľa riaditeľa Štátnej ochrany prírody Milana Boroša sa situácia za posledných päť až sedem rokov výrazne zhoršila. „Dnes máme do činenia s organizovanými skupinami. Podnikatelia vo veľkom aktivizujú ľudí z dedín vždy tak, aby neboli oni cieľový subjekt, ku ktorému sa plody dovezú. Vždy to riešia cez nejakých miestnych,“ vysvetlil. Zberačov ešte pred svitaním naložia do dodávky a ráno okolo deviatej hodiny už z parkov odchádzajú s plnými vedrami. Pri zbere sa vyhýbajú hlavným trasám, používajú vysielačky na varovanie, aby sa vedeli vyhnúť strážcom. Častejšie nájazdy do prírody súvisia podľa Boroša so záujmom kupujúcich. „Platí tu zákon ponuky a dopytu. V posledných rokoch sa rozmohla ponuka zdravých slovenských plodov, pretože ľudia majú o ne záujem,“ povedal Boroš.

Zákaz zberu húb, čučoriedok, lesných jahôd a malín platí v 3. až 5. stupni ochrany, kam patria národné parky, chránené areály a prírodné rezervácie. „Prioritou je ochrana rastlín a živočíchov, ktoré sa tam nachádzajú. Na väčšine územia národných parkov Slovenska je zber týchto lesných plodov zakázaný a v rozpore s ochranou prírody,“ spresnil hovorca envirorezortu Maroš Stano. Pre vlastnú potrebu si však ľudia môžu čučoriedky odtrhnúť v Slovenskom raji, Slovenskom krase a vo Veľkej Fatre na vyhradených miestach. Ak tieto pravidlá turisti alebo zberači porušia, na mieste môžu dostať pokutu do výšky 66 eur a nazbierané plody im strážcovia vezmú. V prípade, že ide o nadmerný zber, sankcia je oveľa vyššia, môže dosiahnuť až 3 320 eur. Kontrolu na chránených územiach zabezpečujú zamestnanci správ národných parkov aj dobrovoľní strážcovia.

Zberači si vyberajú lokality podľa toho, kedy v nich dozrievajú plody. „Presne vedia, kde sú. Vidia, že o týždeň tam budú, urobí sa jednodňový nájazd a lokalita je prázdna. Vo vyšších nadmorských výškach dozrievajú neskôr,“ hovorí Boroš. Ľudia, ktorí si tieto plody kúpia pri ceste, podľa neho robia chybu. Napríklad čučoriedky v skutočnosti nie sú zrelé, kupcov môže pomýliť len ich výrazné sfarbenie. Nedozretým čučoriedkam chýba vitamín C, získavajú ho až v priebehu augusta, vo vyšších polohách až na konci tohto mesiaca.

Na väčší počet čiernych zberačov v prírode reagujú správcovia národných parkov sprísnením kontrol. Zvyšujú počet strážcov v lokalitách, kde rastú plody vo väčšom množstve a o ktoré sa zlodeji v minulosti už zaujímali. Cez víkendy sú všetci v teréne. Ani sprísnenie takýchto kontrol nezaberá. „V minulosti sme to riešili cez zákaz vjazdu autami a strážcovia stáli pri vstupe a odchytávali ich. Lenže dnes sú už na to pripravení, autá odstavujú ďalej od vstupov,“ podotkol Boroš.

V najstaršom národnom parku TANAP-e podľa jeho riaditeľa Pavla Majka očakávajú príval zberačov až začiatkom augusta, keď sa začína sezóna čučoriedok, a koncom leta, keď dozrievajú brusnice. Medzi nimi sú často aj Poliaci. „Aj huby začali rásť len tento týždeň, ešte je skoro. Sme však pripravení na možné nájazdy, zažívame to každý rok,“ upozornil Majko. Takéto „výpravy“ sú podľa Majka rizikové nielen pre plienenie prírody a rušenie živočícochov. „Každý druhý chodí zbierať s horiacou cigaretou. Riziko požiarov je v čase sucha enormne vysoké,“ dodal.

Na rozdiel od TANAP-u vo Veľkej Fatre ťažkosti s čiernym zberom nemajú. Platí tu výnimka na zber pre vlastnú potrebu a podľa riaditeľa Petra Vantaru ju ľudia dodržujú. „Pri nezákonnom zbere pre trh ide najmä o čučoriedky, a tie u nás rastú veľmi málo, jedine v ochrannom pásme. A tam je zakázaný voľný pohyb osôb. Neprichytili sme ani hubárov, ktorí by zbierali vo veľkom,“ hovorí Vantara. Dodal, že v prípade potreby môžu so svojimi strážcami vypomôcť v parkoch, kde čučoriedky rastú.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #čučoriedky #zlodeji #národný park #organizované skupiny