Liberáli povedia, či zostanú v Lipšicovej strane

Liberáli zoskupení okolo poslanca parlamentu Jozefa Kollára rozhodujú o svojom zotrvaní v strane Nova. Dôvodom ich zvažovania, či pokračovať v strane Daniela Lipšica, bola nedávna zmena stanov, ktorá ich odstavila na vedľajšiu koľaj.

18.07.2014 12:00
Jozef Kollár Foto: ,
Jozef Kollár
debata (11)

Nova koncom júna na republikovej rade v Detve zrušila ideové frakcie, vrátane liberálnej, a znížila tiež počet podpredsedov. O funkcie tak prišli liberáli Jozef Kollár a Daniel Krajcer.

„Nebudem teraz nič komentovať,“ reagoval včera Jozef Kollár na otázku, ako vidí budúcnosť liberálov v Nove. Tí o ďalšom postupe začali diskutovať včera vo Vyhniach a pokračovať budú aj dnes. Podľa Kollára by sa na uzatvorenom rokovaní malo zúčastniť do 100 členov občianskeho združenia Liberálna dohoda, ako aj príslušníkov už zaniknutej liberálnej frakcie Novy.

Prečítajte si aj komentár Martina Krna Od stola a lože.

Poslanec Juraj Miškov uviedol, že na stretnutí si chcú vysvetliť, čo sa stalo na republikovej rade Novy v Detve, pretože všetci nemali k dispozícii potrebné informácie. Či je reálny odchod z Novy, nechcel Miškov vopred hovoriť. „V tejto chvíli sa to nedá povedať, na to slúži stretnutie. Pevne verím, že sa dokážeme dohodnúť na spoločných krokoch,“ poznamenal Miškov.

Nova mala okrem liberálnej aj konzervatívnu a občiansko-demokratickú frakciu. Strana zmenu stanov, a teda aj zrušenie frakcii zdôvodnila reštartom, ktorý podporili aj viacerí členovia republikovej rady z liberálnej frakcie.

Novu založil poslanec Daniel Lipšic po odchode z KDH. Bola vnímaná skôr ako zoskupenie ľudí s konzervatívnymi názormi. Prekvapením preto bol príchod piatich poslancov Jozefa Kollára, Juraja Miškova, Daniela Krajcera, Martina Chrena a Juraja Drobu. Spolu s nimi prišli aj členovia občianskeho združenia Liberálna dohoda, ktoré vzniklo po odchode zo Sulíkovej SaS.

Viacerí z liberálov Nove pomohli aj finančne. Miškov povedal, že minulý rok poskytol strane 50-tisíc eur a tento rok 30-tisíc eur. Uviedol tiež, že peniaze jej nedal s tým, že by si ich raz pýtal naspäť. „Mojím cieľom je prispieť k zmene pomerov na Slovensku, pretože nie som spokojný s tým, ako sa situácia vyvíja. Urobil som to pred rokom 2010 a robím to aj teraz,“ doplnil. Jozef Kollár, keď kandidoval za Novu do europarlamentu, kampaň si zaplatil z vlastných zdrojov. Vyšla ho na niečo vyše 100-tisíc eur. Okrem toho Nove daroval 50-tisíc eur.

Liberáli rozšírili rady Novy vlani v máji. Kollár vtedy hovoril o manželstve z rozumu, ktorý dokazuje, že je čas na spájanie a že sú pripravení rešpektovať rôznorodosť a inakosť. Aj keď je Nova neparlamentnou stranou, neformálne mala v zákonodarnom zbore až sedem poslancov. Po odchode Jany Žitňanskej do europarlamentu sa ich počet znížil na šesť. Nove sa však v prieskumoch nedarí usadiť nad hranicou piatich percent, ktorá by jej garantovala parlamentnú budúcnosť.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic #Jozef Kollár #Daniel Krajcer #TV Nova #Juraj Miškov #liberál