Tragédia na Pohode nie je ani po piatich rokoch vyšetrená

Ani po piatich rokoch nie je skončené vyšetrovanie tragédie, ktorá si na trenčianskom festivale Pohoda vyžiadala životy dvoch mladých ľudí a desiatky zranených. Podľa posudkov, ktoré vypracoval Ústav súdneho inžinierstva v Žiline, najväčšiu vinu za tragédiu nesie zle postavený stan, ktorý nebol upevnený v súlade s predloženou dokumentáciou. Preto nevydržal nápor víchrice, ktorá sa vtedy prehnala trenčianskym letiskom.

18.07.2014 13:00
tragedia,pohodafestival,zruteny stan,zraneny Foto: ,
Nešťastie na festivale Pohoda z 18. júla 2009.
debata (8)

Experti z Ústavu súdneho inžinierstva uskutočnili výpočty a simulácie a podľa nich by stan rýchlosť vetra vydržal, keby bol postavený podľa dokumentácie. Stan patril nemeckej spoločnosti Landauer – Weihnachtscircus, ktorá je známa aj pod obchodným názvom Bossert Zelte.

Polícia tento prípad stále neuzatvorila. Až keď skončí vyšetrovanie, môže prokuratúra dať návrh na obžalobu voči konkrétnej osobe a prípad sa môže dostať pred súd. „Policajný vyšetrovateľ v júni 2010 obvinil z trestného činu všeobecného ohrozenia vtedy 47-ročného muža z Nemecka. V prípade preukázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na 4 až 10 rokov. Táto vec je stále v štádiu vyšetrovania,“ povedal Pavol Kudlička z krajskej polície v Trenčíne.

Ako dodal, trenčianski vyšetrovatelia požiadali v októbri 2013 prostred­níctvom právnej pomoci nemeckú stranu o opätovný výsluch obvineného muža. Do dnešného dňa však zápisnicu z tohto výsluchu nedostali. Hneď po nehode totiž vypovedal pred slovenským vyšetrovateľom len zamestnanec firmy. Obvinený muž vypovedal až v Nemecku a už vtedy na zápisnicu naši policajti čakali rok. Keď ju dostali, neboli s výpoveďou spokojní a preto požiadali o ďalší výsluch.

Na súd sa zatiaľ dostal len obchodno-právny spor, v ktorom agentúra Pohoda žiada od nemeckej spoločnosti 33 193 eur ako náhradu za spôsobenú škodu. Jej majiteľ Jakel Bossert sa ešte na súdne pojednávanie na trenčianskom okresnom súde nedostavil.

„Doteraz bolo vytýčených šesť termínov pojednávania. Rozhodnutie súdu v tejto právnej veci závisí od posúdenia skutočností, na ktoré treba odborné znalosti. Ide o skutkovo aj právne zložitú vec, ktorá si vyžaduje náročné znalecké dokazovanie. Znalecký ústav podal posudok, ku ktorému účastníci konania vzniesli celkom 16 otázok, preto bolo potrebné vypracovať doplnok k znaleckému posudku,“ objasňuje hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus dôvody, prečo zatiaľ nebol vynesený rozsudok.

Doplnok k znaleckému posudku už súd doručil právnym zástupcom účastníkov a podľa Tarabusa bude vytýčený ďalší termín pojednávania tohto obchodno-právneho sporu.

Michal Kaščák, organizátor festivalu, vraví, že rok 2009 zostane navždy silnou súčasťou histórie Pohody. „Je mi veľmi ľúto, že máme za sebou takúto skúsenosť,“ povedal. Od spomínaného nešťastia nebol ani raz v kontakte s nemeckým dodávateľom stanu. Ani po tom netúži. „Nechceli by sa sme s ním kontaktovať. Myslím si, že v kontakte s ním majú byť iba orgány na to určené,“ povedal.

Úplne však vylučuje možnosť, že by spomínaným prístupom dodávateľa stanu mohlo ísť vyšetrovanie prípadu do stratena. Už aj preto, že Slovensko je rovnako ako Nemecko súčasťou Európskej únie.

„Dôverujem našim orgánom činným v trestnom konaní, že to dotiahnu do konca, obvinený bude vypočutý a predstúpi pred súd. Od nemeckých orgánov, či už policajných, alebo súdnych, sme nedostali žiadne predvolanie ani žiadne informácie. Stále čakáme na termín prvého pojednávania,“ dodal Michal Kaščák.

Počas Pohody v roku 2009 sa nad Trenčínom prehnala náhla búrka sprevádzaná silným vetrom a veľkorozmerný stan sa v sobotu 18. júla 2009 zrútil na stovky ľudí. Pád neprežil mladý muž z Piešťan, stovku zranených museli hospitalizovať alebo ošetriť ambulantne. Následkom zranení neskôr podľahla aj 19-ročná dievčina z Omšenia pri Trenčíne. Na trenčianskom festivale bolo vtedy asi 35-tisíc návštevníkov.

Stan nemeckej firmy Landauer Weinachtscircus stál na Pohode aj v roku 2008. Aj vtedy bol postavený bez bočného opláštenia, poveternostné podmienky však boli priaznivé.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #stan #tragédia #mŕtvi #Pohoda festival #Michal Kaščák