Vraky udržiavali pri živote päť dní

Na hranici s Ukrajinou zažili policajti a colníci naozaj všeličo, ale vo štvrtok to musel byť pre nich šok. K najprísnejšie stráženej slovenskej hranici sa rútila kolóna asi 600 vrakov jazdiacich z posledných síl. Čudesne pomaľované autá boli plné veselých Holanďanov a mali namierené do Nitry. Na výstavisko Agrokomplex.

18.07.2014 13:30
Carbage Run 2014 Foto: ,
Limuzíny, veterány ale aj bežné autá, ktoré pred 20 rokmi brázdili cesty, sa zúčastnili Carbage Run 2014.
debata (3)

Práve tu sa totiž končili preteky Carbage Run 2014. Je to súťaž z Holandska, v ktorej nejde o čas, ale o to, aby sa posádka vôbec dostala do cieľa. Trvá päť dní, prihlásené autá musia mať menšiu hodnotu ako 500 eur a tento rok ich prišlo najviac za celú históriu súťaže až 600 a sedelo v nich približne 850 účastníkov. Tí na zastávkach v Holandsku, Nemecku, Poľsku, na Ukrajine a napokon na Slovensku spoločne stanovali a pomáhali si navzájom s opravami áut.

„Sú to priatelia, kolegovia z práce, ktorí sa chcú jednoducho zabaviť a zajazdiť si po Európe. Súťaž vznikla v roku 2009 ako vtip. Ale ako vidíte, teraz to už vtip nie je,“ naznačil jeden z organizátorov Henk van der Stouwe do telefónu práve vo chvíli, keď s kolónou prešli cez ukrajinskú hranicu. „Niektorí čakali pol druha hodiny, iní tri hodiny, ale inak to prebiehalo bez problémov,“ dodal s tým, že menšie ťažkosti s prechodom hranice predsa len mali majitelia áut s nezvyčajnou dĺžkou alebo výškou.

Limuzíny, veterány ale aj bežné autá, ktoré...
Cieľ pretekov Carbage Run 2014 bol tentokrát v...
+3Cieľ pretekov Carbage Run 2014.

V pestrofarebnom zástupe vrakov bol napríklad aj veľký pes, auto s plážou a palmami na streche, auto s ďalším autom na streche, čierne BMW kombi vyzbrojené dvojicou futuristických kanónov s nápisom The Green Horny alebo auto El Chupacabra, čo je postavička z prvého dielu rozprávky Planes. Aj pre technický stav sa nie každému podarilo dostať sa do cieľa. Tí, čo mali relatívne „novšie“ autá (čiže vyrobené na konci minulého tisícročia), mohli sa podľa van der Stouwea odviezť v náhradnom vozidle.

„Je to skôr taký výlet. Oni tým žijú. Celá partia sa vyberie v aute, aby zažila dobrodružstvo. Je to skôr o zábave ako o pretekoch,“ opisovala Katarína Čepeláková z Mestského úradu v Nitre. Mesto pre účastníkov pripravilo večerný koncert domácich kapiel Diturvit, U.K.N.D a bubnovú show Batucada. Vstup na Agrokomplex bol pre verejnosť voľný. Organizátori bláznivej jazdy si toto výstavisko nevybrali zámerne, vyšlo im to náhodou pri plánovaní trasy. Podobne ako keď sa pred dvoma rokmi zastavili v Bratislave.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #Agrokomplex #vrak #hranica #Ukrajina #veterány