Sústrastné telegramy zaslal Kiska ďalším hlavám štátov

Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska zaslal v súvislosti s leteckým nešťastím na Ukrajine sústrastné telegramy ďalším hlavám štátov.

18.07.2014 17:26 , aktualizované: 18:10
Andrej Kiska, prezident Foto: ,
Prezident Andrej Kiska
debata (18)

Ako informoval hovorca prezidenta Peter Petrus, prezident vyjadril sústrasť britskej kráľovnej Alžbete II., belgickému kráľovi Philippovi, prezidentovi Nemeckej spolkovej republiky Joachimovi Gauckovi, prezidentovi Indonézskej republiky Susilo Bambang Yudhoyonovi a generálnemu guvernérovi Austrálskeho zväzu Petrovi Cosgrovovi. Už predtým zaslal sústrastné telegramy holandskému kráľovi Willemovi – Alexandrovi a malajzijskému kráľovi Abdulovi Halimovi, sultánovi Kedahu.

Nešťastie na Ukrajine musí byť vyšetrené, vyhlásil Lajčák

Letecké nešťastie, ktoré sa stalo vo štvrtok na Ukrajine, musí byť okamžite a komplexne vyšetrené medzinárodným spoločenstvom.

Vyhlásil to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Ako informoval Tlačový odbor MZVaEZ SR, Lajčák odoslal kondolenčné telegramy ministrom zahraničných vecí Holandska, Malajzie, Indonézie, Nemecka, Veľkej Británie, Austrálie, Nemecka, Filipín, Belgicka a Kanady. Občania týchto štátov sa nachádzali na palube Boeingu 777 spoločnosti Malaysia Airlines, ktorý smeroval z Amsterdamu do Kuala Lumpur. „Tragédie tohto typu sú vždy nesmierne bolestné, ale dotýkajú sa nás prirodzene o to viac, keď sú nimi zasiahnutí partneri z našej európskej rodiny,“ uvádza sa v telegramoch. Ak sa podľa Lajčáka potvrdí úmyselné zavinenie katastrofy, páchatelia musia byť riadne potrestaní.

Fico vyjadril sústrasť v súvislosti s haváriou lietadla

Predseda vlády SR Robert Fico vyjadril sústrasť premiérom krajín dotknutých haváriou malajzijského dopravného lietadla na Ukrajine. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa premiéra Beatrice Szabóová. „S veľkým zármutkom som prijal správu o katastrofe, ktorá nevyhnutne musí byť čo najskôr a čo najobjektívnejšie vyšetrená aj za účasti medzinárodného spoločenstva tak, aby sa podobné udalosti neopakovali,“ píše sa v sústrastnom telegrame adresovanom premiérovi Holandského kráľovstva Markovi Rutteovi. Práve z Holandska totiž pochádza najviac obetí štvrtkového nešťastia. Sústrastné telegramy zaslal premiér aj predsedom vlád ostatných krajín, ktorých občania pri nešťastí zahynuli.

Dopravné lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines sa zrútilo vo štvrtok na územie Ukrajiny. Zahynulo všetkých 298 ľudí na palube. Stroj sa zrútil do oblasti, ktorú ovládajú ozbrojení proruskí separatisti. Podľa odborníkov bolo lietadlo zostrelené. Ukrajinská vláda viní zo zostrelenia stroja práve proruských separatistov.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Miroslav Lajčák #zostrelené malajzijské lietadlo