Politológ: V Nove tancujú smutný odzemok

Liberáli zostávajú zatiaľ v strane Nova, žiadajú však šéfa strany Daniela Lipšica o priestor na presadzovanie liberálnych hodnôt a programu. Úvahy o ich odchode sa začali množiť po tom, čo Nova v júni na republikovej rade zrušila ideové frakcie v strane vrátane liberálnej.

20.07.2014 17:55
nová väčšina, Daniel Lipšic, NOVA Foto: ,
Daniel Lipšic
debata (12)

Poslanci parlamentu zoskupení okolo Jozefa Kollára a členovia občianskeho združenia Liberálneho dohoda o ďalšom postupe rokovali v piatok vo Vyhniach. V spoločnom vyhlásení uviedli, že pre nich nie sú dôležité stranícke funkcie, ale priestor na presadzovanie liberálnych hodnôt. „Rozhodnutie Daniela Lipšica o zrušení ideových frakcií a súvisiacich zmenách stanov považujú členovia občianskeho združenia Liberálna dohoda za faul voči lojálnemu partnerovi, navyše presadený nepoctivým spôsobom,“ uviedli liberáli.

Nova na vyhlásenie zatiaľ oficiálne nereagovala. Svoje vyhlásenie bližšie nerozviedli ani samotní liberáli. Nie je teda zrejmé, aké liberálne hodnoty majú na mysli. Či je to napríklad iba agenda odluky cirkvi od štátu, alebo aj téma registrovaných partnerstiev homosexuálov, alebo zmiernenie trestov za držanie marihuany. Zhodu na týchto témach by totiž so šéfom strany Lipšicom, ktorého názory sú konzervatívne, ťažko hľadali.

Poslanec Juraj Miškov označil stretnutie vo Vyhniach za neformálne, na ktorom rozoberali situáciu v Nove. Podľa neho si vysvetlili všetky informácie, lebo každý člen Liberálnej dohody nemal rovnakú úroveň poznatkov. Miškov vyhlásenie označil za reakciu na prísľub predsedu Lipšica, ktorý pred časom tvrdil, že aj liberáli majú priestor v Nove. „Budeme pozorne sledovať, či to bude v praxi platiť a budeme môcť presadzovať naše hodnoty a program,“ povedal Pravde Miškov. Ani on nevymenoval, aké liberálne hodnoty chcú presadzovať. „Dohodli sme sa na ďalších krokoch, ako je príprava programovej časti, a keď to bude aktuálne, budeme to prezentovať," do­dal.

Poslanec Juraj Droba na stretnutí nebol, je v zahraničí. Práve on sa spomínal, že by mal byť na odchode z Novy a mal by sa vrátiť späť do SaS. Hovoril o tom už aj s predsedom SaS Richardom Sulíkom. „Som teraz na dovolenke, neriešim politiku,“ poznamenal Droba s tým, že jeho rozhodovanie ešte niekoľko týždňov potrvá.

Podľa politológa Michala Horského „odzemok, ktorý tancujú stúpenci Jozefa Kollára z bývalej frakcie, ako aj zvyšok Lipšicovej strany, má smutné dôsledky pre obidve skupiny“. Ako ďalej politológ uviedol, strana Nova zaryto mlčí a rovnako aj bývalá frakcia Jozefa Kollára nevie verejnosti vysvetliť, prečo prišlo k takému zásadnému rozkolu. „Táto okolnosť neveští ani pre jednu a ani pre druhú stranu nič dobré. Ich ďalšie kroky, či už vstúpia, vystúpia, alebo sa zlúčia jedna i druhá skupina s kýmkoľvek, tak jednoznačne smerujú do parlamentného prepadliska. Takýmto stranám sa v minulosti v parlamentných voľbách nedarilo,“ zhodnotil politológ.

Piati liberálni poslanci Jozef Kollár, Juraj Miškov, Daniel Krajcer, Martin Chren a Juraj Droba boli pôvodne v SaS. Zo strany a z poslaneckého klubu vystúpili po tom, čo Kollár prehral so Sulíkom súboj o kreslo šéfa SaS. V apríli 2013 odišlo s piatimi poslancami aj niekoľko desiatok členov SaS. Následne založili občianske združenie Liberálna dohoda. Už v máji ohlásili svoje spojenie s Lipšicovou Novou. Ten vtedy oznámil, že v strane pribudne ku konzervatívnej a občianskodemo­kratickej aj liberálna frakcia a všetky budú zastúpené aj vo vedení strany. V júni však došlo k zlomu. Frakcie sa na návrh Lipšica zrušili a funkcie podpredsedov stratili Kollár s Krajcerom. Poslanci Kollár s Miškovom pomohli Nove aj finančne, Miškov jej daroval dohromady 80-tisíc eur. Kollár poskytol 50-tisíc eur a okrem toho si sám platil kampaň na europoslanca, ktorá ho z vlastných peňazí vyšla na niečo vyše 100-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #TV Nova