Dôvody ochranky pre Malatinského sú utajené

Limuzína s ochrankárom zostala Tomášovi Malatinskému aj po tom, ako začiatkom júla odišiel z funkcie ministra hospodárstva.

21.07.2014 11:00 , aktualizované: 22.07.2014 09:53
Tomáš Malatinský Foto:
Bývlý minister hospodárstva Tomáš Malatinský.
debata (11)

Či je však ohrozený na živote, alebo plní nejaké osobitné úlohy, je zahalené tajomstvom. Rezort vnútra odmieta povedať, prečo exminister musí mať zabezpečený takýto servis od štátu.

„Boli na to dôvody a minister vnútra mu to schválil. Aké to boli dôvody, nebudeme komentovať,“ povedal šéf komunikačného odboru ministerstva vnútra Ivan Netík. Doplnil, že ochranu bude mať tri mesiace a potom by sa mala skončiť.

Premiér Robert Fico tesne pred odchodom Malatinského z vlády povedal, že by rád využíval v budúcnosti jeho rady. „Chcel by som využiť predovšetkým skúsenosti pána Malatinského v oblasti energetiky. Preto by som privítal, keby prijal moju ponuku a bol mojím poradcom,“ tvrdil premiér. Podľa hovorkyne vlády Beatrice Szabóovej exminister „ešte momentálne nie je v poradcovskom zbore predsedu vlády, ale je to v procese“.

S Malatinským sa nám nepodarilo spojiť, odcestoval letecky na dovolenku do Chorvátska. Ochrankár s autom išiel vopred a mal by ho na mieste čakať. Ľudia z okolia bývalého ministra nevedeli o tom, že by exminister čelil nejakej bezpečnostnej hrozbe. Malatinský patril k dobre finančne zabezpečeným ministrom. Pred vstupom do vlády podnikal. Za vlaňajší rok podľa majetkového priznania okrem ministerského platu 34-tisíc eur priznal príjem ďalších vyše 372-tisíc eur.

Podľa bezpečnostného analytika Ladislava Polku k prideleniu ochranky bývalému členovi vlády môžu viesť napríklad operatívne informácie o vyhrážaní alebo nedokončené rokovania o veľkých položkách, keď existuje nejaká odôvodnená obava. Podľa neho však ochranka na 90 dní nemá logiku, pretože ak sa chce niekto za niečo pomstiť, počká 90 dní. „Asi pridelená ochranka vychádza z hesla, ktoré majú policajti na autách – Pomáhať a chrániť,“ povedal Polka. Bývalí ministri nemajú nárok na ochranu z Úradu pre ochranu ústavných činiteľov, okrem bývalého predsedu parlamentu, premiéra a ministra vnútra. Tieto tri osoby majú nárok na ochranu ešte 90 dní po skončení výkonu funkcie. O prípadnom ďalšom predĺžení ochrany o 90 dní rozhoduje predseda vlády.

Úrad pre ochranu ústavných činiteľov zaisťuje osobnú bezpečnosť prezidenta, predsedu parlamentu, premiéra, predsedu Ústavného súdu, ministra vnútra a ďalším osobám určených vládou. Ide o ministrov obrany, spravodlivosti, sudcov Špecializovaného trestného súdu a prokurátorov Špeciálnej prokuratúry. Podľa vývoja bezpečnostnej situácie môže minister vnútra prideliť osobnú ochranu dočasne aj iným ústavným činiteľom, predstaviteľom politických strán a hnutí a významným cirkevným hodnostárom.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Malatinský #ministerstvo hospodárstva