Nebankovky opäť zamierili na penzistov

Nebankové spoločnosti či firmy ponúkajúce nekvalitný predražený tovar najmä dôchodcom sa zaktivizovali. Na súdy podávajú ďalšie tisícky žiadostí o vydanie poverenia na exekúcie. Hrozí, že na jeseň či začiatkom budúceho roka počet exekvovaných penzistov opäť vzrastie.

22.07.2014 13:00
najvyšší súd, ministerstvo spravodlivosti Foto: ,
Ministerstvo spravodlivosti plánuje kontrolu na exekučných súdoch, aby zistil, ktoré konania sú nezákonné.
debata (18)

V súčasnosti Sociálna poisťovňa zráža pre exekúcie z dôchodku 26 701 penzistom. Ich počet sa od marca tohto roka mierne zvýšil o necelú tisícku, vlani v októbri ich však bolo až 34 500. K tomuto číslu sa opäť môžu priblížiť.

Ministerstvo spravodlivosti má totiž informácie z exekučných súdov, že na nich pribúdajú žiadosti o vydanie poverenia na začatie exekúcií najmä od nebankových spoločností. Rezort preto plánuje kontrolu na exekučných súdoch, aby zistil, ktoré konania sú nezákonné. Jednu takúto kontrolu robil už vlani.

„Budeme dôsledne kontrolovať a vyvodzovať disciplinárnu zodpovednosť, ak budú exekučné poverenia vydávané v prípadoch, kde je exekučný titul vydaný na základe rozsudkov rozhodcovských súdov,“ upozornila štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská.

Desaťtisíce dôchodcov totiž nebankovkám a rôznym firmám podpísali spolu so zmluvami aj rozhodcovskú doložku. Tá znamená, že ak senior dlhy riadne nespláca, vec sa môže posunúť neštátnemu rozhodcovskému súdu. Ten väčšinou etickú stránku „obchodu“ vôbec neskúmal a nariadil exekúciu. Neskôr sa týmito prípadmi začali zaoberať riadne súdy, ktoré berú ohľad aj na praktiky predajcov a tiež na podvodne postavené zmluvy.

Ak príde ľuďom návrh na začatie exekúcie, mali by si podľa poslanca Smeru Antona Martvoňa skontrolovať, či ide oprávnenú pohľadávku. „Keď dajú ľudia námietku, súd vie prehodnotiť, či sú pohľadávky exekútorov a spoločností, ktoré dlžnú sumu vymáhajú, oprávnené,“ poznamenal. Poslanec pripomenul, že už je účinná právna úprava, podľa ktorej majú exekútori nižšie odmeny. Taktiež sa budú dlžníkom započítavať pri splácaní najskôr splátky istiny a až potom úrokov. Tak sa podľa Martvoňa bude ďalej znižovať aj základ, z ktorého sa vypočítavajú úroky.

Počet dôchodcov, ktorým sa príjem zníži o exekučnú zrážku, bude vyšší aj z iného dôvodu, a tým je nárast penzií. „Ak suma dôchodku presiahne základnú sumu nepostihnuteľnú výkonom rozhodnutia (dnes 198,09 eura), Sociálna poisťovňa začne vykonávať zrážky aj dôchodcom, ktorým v súčasnosti zrážky nevykonáva práve z tohto dôvodu,“ poznamenal hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Ministerstvo spravodlivosti si vlani vyžiadalo od Sociálnej poisťovne zoznamy exekučných konaní a celkovo ich preverilo 27 500. Tam, kde vzniklo podozrenie z podvodného konania, sa exekúcia zastavila. K poklesu počtu exekvovaných penzistov až o 11-tisíc prispela aj zmena nariadenia vlády, ktoré platí od minulého novembra. To zvýšilo sumu, ktorá musí z dôchodku zostať po strhnutí všetkých zrážok. Táto suma sa podľa nariadenia rovná životnému minimu, ktoré je aktuálne stanovené na 198,09 eura mesačne.

Od júna tohto roku sú ľudia tiež viac chránení pred nespravodlivými exekúciami. Pri dlhu, ktorý nepresiahol dvetisíc eur, im už nehrozí, že prídu o byt či dom. Exekútori už nemôžu zablokovať celý účet, ako to robili predtým, ale len dlžnú sumu. Platí tiež, že trovy exekúcie nesmú byť vyššie, ako vymáhaná dlžná suma.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo spravodlivosti #nebankové spoločnosti