Autá zhoreli na zakázanom mieste

Návštevníkov termálneho kúpaliská Vincov les, ktorým v nedeľu zhoreli autá, postretlo dvojaké nešťastie. Nestačí, že prišli o majetok, ale časť z nich zaň pravdepodobne nedostane ani náhradu škody od poisťovne. Navyše všetkých 56 áut parkovalo napriek riziku letných požiarov na poli na vysušenom strnisku a ich vodiči nedbali ani na zákazovú značku.

22.07.2014 12:00
vincov les, požiar, autá, vraky, oheň, Foto:
Na poli pred termálnym kúpaliskom Vincov les zhorelo v nedeľu 56 áut.
debata (45)

Návštevníci kúpaliska môžu parkovať priamo v areáli, kde je 700 parkovacích miest. Cena za celodenné parkovanie je 2 eurá. „V prípade, že je naplnené, personál kúpaliska vstup motorových vozidiel do areálu termálneho kúpaliska neumožní a ďalších návštevníkov vpúšťajú len v prípade, ak sa parkovacie miesta uvoľnia,“ vysvetľuje hovorkyňa Mestského úradu v Sládkovičove Mária Gubíniová. Vodiči môžu parkovať aj na ďalších asi 300 miestach, a to pred areálom alebo v jednom rade na pravej strane cesty smerom od kúpaliska. Na kúpalisku môže byť najviac 3 400 návštevníkov. Pracovníčka kúpaliska pre Pravdu potvrdila, že v nedeľu bol tento stav naplnený.

Na zákaz parkovania na poli, kde autá zhoreli, upozorňuje vodičov dopravná značka zákaz státia na začiatku príjazdovej cesty k areálu. „Vodiči motorových vozidiel ich zaparkovali na strnisku, kde sa tragédia stala, na vlastné riziko a zodpovednosť,“ spresňuje Gubíniová. Aj v minulosti sa podľa nej vyskytli prípady, keď autá boli odstavené mimo areálu kúpaliska, hoci parkovacie miesta boli voľné. Dôvodom je podľa nej snaha ušetriť na poplatku za parkovanie napriek hrozbe vykradnutia auta či inej škode. Či toto bolo aj v nedeľu príčinou parkovania v poli, však nie je jasné.

V Sládkovičove vedia o nedostatočnej kapacite na parkovanie v čase letnej sezóny. Mesto ako vlastník kúpaliska by chcelo parkovacie plochy rozšíriť aj mimo areálu, podľa Gubíniovej je však problémom nedostatok financií a komplikované vlastnícke vzťahy majiteľov pozemkov. Nedeľný požiar úplne zničil 40 áut a ďalších 16 poškodil. Ich majiteľom podľa predbežných odhadov vznikla škoda za 400-tisíc eur. Úmyselné podpaľačstvo polícia predbežne vylúčila.

Policajný psovod so psom totiž na poli nenašli nijakú nastrčenú horľavinu. „Vyšetrovateľ začal vo veci trestné stíhanie a prípad preverujeme ako všeobecné ohrozenie,“ uviedla hovorkyňa Krajskej polície v Trnave Mária Linkešová. Príčinu požiaru spresnia až po vypočutí všetkých majiteľov zničených áut. Tí podľa Linkešovej nie sú len z galantského okresu či Bratislavy, ale aj z ďalších častí Slovenska. Výsluchy sú naplánované v najbližších dňoch. To, či polícia potrestá majiteľov za porušenie zákazu státia na poli, zatiaľ nie je známe. Podľa Linkešovej sa budú všetky okolnosti požiaru preverovať počas vyšetrovania.

Ak majitelia dúfali, že za vraky dostanú od poisťovne automaticky náhradu, nemusí to tak byť. „Náhradu dostanú len tí, čo mali havarijné poistenie, ktoré zahŕňa aj živelné škody. Ak sa nájde pôvodca požiaru, tí ostatní si môžu od neho náhradu nárokovať,“ vysvetľuje riaditeľka Slovenskej asociácie poisťovní Jozefína Žáková. Na nájdenie vinníka sa však spoliehať nemôžu, pretože polícia už úmyselné konanie vylúčila. Majitelia s havarijným poistením, ktoré zahŕňa aj túto škodovú udalosť, by podľa Žákovej mohli peniaze dostať už do mesiaca.

Ťažkosti pri domáhaní sa odškodného môžu mať podľa Žákovej majitelia aj pre parkovanie na súkromnom poľnohospodárskom pozemku. „A to v prípade, ak porušili pravidlo dbať na to, aby nenastala poistná udalosť, čo je zo zákona všeobecná povinnosť pri každej poistke,“ spresňuje. Podľa nej to však bude záležať na všeobecných poistných podmienkach, ktoré si určuje každá poisťovňa.

Tí, čo si poistili auto napríklad v Kooperative, si môžu vydýchnuť. „Poisťovňa Kooperativa pri požiari vozidla poskytne poistné plnenie vo všetkých prípadoch,“ hovorí Juraj Soviar. Pri rizikách požiaru, vandalizme či technickej chybe sa nevyžaduje žiadne špeciálne pripoistenie. Poisťovňa Generali zatiaľ eviduje troch žiadateľov o odškodné. Všetci majú uzatvorené havarijné poistenie, ktoré kryje aj živelné pohromy. Výšku škody odhadujú na 40-tisíc eur. Hovorkyňa Lucia Makayová však upozorňuje, že majitelia, ktorí majú len povinné zmluvné poistenie, sa na odškodné spoliehať nemôžu. „Vzťahuje sa len na škody, ktoré spôsobí vodič s prevádzkou motorového vozidla inému účastníkovi cestnej premávky, čiže nekryje živelné škody,“ vysvetľuje. Z poisťovne preto odporúčajú, aby vodiči v letnom období neparkovali na suchej tráve a v blízkosti horľavých látok. Rovnako by nemali nechávať v aute horľavé predmety ako napr. zapaľovače.

Odporúčanie pre vodičov áut, ktoré vydalo ministerstvo vnútra

  • počas letných horúčav je najvhodnejšie parkovať auto na miestach, ktoré sú na to určené, najmä na nehorľavých povrchoch, ako sú asfalt, štrk, betón a kameň
  • treba sa vyvarovať parkovania na nevhodných povrchoch, ako sú priestranstvá po zbere obilnín, kde je seno alebo slama
  • vyhnúť sa majú skladovaniu horľavého materiálu, ako sú zapaľovače, tlakové fľaše, farba alebo strelivo v batožinovom priestore auta
  • v prípade požiaru automobilu by sa mal majiteľ vzdialiť do bezpečnej vzdialenosti od vozidla a okamžite kontaktovať hasičov na linku tiesňového volania 150 alebo 112

    Zdroj: Ministerstvo vnútra

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #autá #požiar #Vincov les #termálne kúpalisko