Miestnosť priateľská k nevidiacim skrýva divy sveta

Miestnosť, ktorá je pre nevidiacich bránou do sveta. Aj takto by sa dal nazvať interiér priateľský k nevidiacim, ktorý pripravili pre ľudí bez zraku v rámci projektu Blind Friendly Interior na nitrianskom sídlisku Klokočina. Na poličkách môžu spoznávať tajomnú anglickú kamennú stavbu Stonehenge, bruselské Atómium, ktoré symbolizuje molekulu železa, či jeden z chrámov aténskej Akropoly.

22.07.2014 11:00
nevidiaci, Nitra, 3D modely Foto: ,
Josef Zbranek (zľava) a Branislav Mamojka držia 3D modely svetových aj slovenských pamiatok. Časom by si ich chceli vyrábať sami pomocou 3D tlačiarne.
debata

Sú to modely vyrobené na 3D tlačiarni a tiež boli súčasťou projektu obnovy spoločenskej miestnosti v Stredisku integračných aktivít pre zrakovo a viacnásobne postihnutých občanov na Nedbalovej ulici. „Vďaka týmto modelom môžu aj nevidiaci objavovať to, čo bolo dosiaľ pred nimi skryté. Mňa napríklad prekvapilo, že chrám v Akropole nemá vôbec strechu, a to ma prinútilo viac si o ňom naštudovať. A tak som sa napríklad dozvedel, že Akropola prešla viacerými rekonštrukciami,“ naznačil riaditeľ strediska Josef Zbranek.

Túto pridanú hodnotu špeciálnej miestnosti ocenil aj predseda Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska Branislav Mamojka. Únia si chce počkať, ako sa technológia 3D tlače bude vyvíjať a s ňou aj ceny materiálov. V budúcnosti plánujú podobnú investíciu, aby si mohli vyrábať vlastné modely. Nielen budov, ale napríklad aj techniky, áut, lietadiel. „Podobné modely majú niektoré múzeá, niečo majú školy, ale stála expozícia zatiaľ nie je nikde,“ podotkol.

V sídle nitrianskej organizácie SINA si môžu... Foto: Andrej Barát, Pravda
nevidiaci, Nitra, 3D tlačiareň V sídle nitrianskej organizácie SINA si môžu nevidiaci a slabozrakí zahrať aj špeciálne upravený stolný tenis.

V Podolí je síce park miniatúr, ale pre nevidiacich je to stále „veľké“. Modely v Nitre padnú hravo do ruky, a preto sa podľa Zbraneka výborne študujú. „Keď máte pred sebou veľký model, dlho to trvá a človek stráca po chvíli kontext,“ naznačil. Na polici je aj jeden model Oravského hradu, ktorý je síce z papiera, ale vyniká prepracovanými detailmi a navyše prešiel špeciálnou úpravou, aby bol odolný „voči dotyku skúmajúcej ruky“.

Celú miestnosť tvorí okrem skriniek osem nových stolov, kuchynská linka a 32 stoličiek. Byť priateľský k nevidiacim znamená mať minimum hrán, posuvné dvere, veľké nápisy upozorňujúce, kde sú hrnčeky a kde taniere a tiež nízku váhu. Nábytok si môžu nevidiaci ľahko premiestňovať podľa potreby. Stretávajú sa tu trikrát týždenne, býva tu posedenie klubu matiek, krúžky, o dva týždne chcú zorganizovať turnaj v tradičnej ruskej spoločenskej hre gorodky.

Na projekte sa podieľalo aj mesto Nitra a Ozbrojené sily SR. Náklady boli 7 100 eur, z toho modely stáli približne 1 500 eur. Na projekt prispela Nadácia NATO Charity Bazaar v Bruseli, ktorú organizujú manželky vojenských dôstojníkov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #3D tlačiareň #nevidiaci