Kandidátom na predsedu NKÚ má byť Hrušovský

KDH zrejme v auguste príde s novým kandidátom na predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ).

22.07.2014 10:56
Pavol Hrušovský Foto: ,
Pavol Hrušovský.
debata (29)

Podľa informácií by ním mal byť poslanec NR SR Pavol Hrušovský, ktorý tento rok neúspešne kandidoval na post prezidenta SR. Po tomto neúspechu sa vzdal funkcie predsedu poslaneckého klubu KDH v parlamente. Hrušovského by ako kandidáta na post šéfa NKÚ malo v auguste odobriť predsedníctvo KDH. „KDH o tom oficiálne ešte nerokovalo,“ povedal podpredseda KDH Pavol Belinský.

Hrušovský by mohol získať aj podporu Smeru. Podľa podpredsedníčky NR SR Renáty Zmajkovičovej (Smer) vládna strana si počká, kým kresťanskí demokrati svojho kandidáta predložia oficiálne. „Pavol Hrušovský dokázal zastať pozíciu predsedu NR SR, má skúsenosti. Hrušovský by bol vhodný kandidát. Počkáme, keď to predloží KDH oficiálne,“ povedala Zmajkovičová. Podľa nej keď Smer vstúpil do vlády, sľúbil, že tento post patrí opozícii. „Mali sme však výhrady ku kandidátom opozície,“ konštatovala.

Kandidátom KDH bol pri poslednom hlasovaní prokurátor Maroš Žilinka. Na ňom sa zhodli viaceré opozičné strany. Smer však odkázal, že ho nezvolia. Odmietol aj verejnú voľbu. SDKÚ, KDH a Most-Híd následne v máji 2013 pred hlasovaním stiahli svojho kandidáta Maroša Žilinku, ktorý bol jediným nominantom na funkciu. „Čakáme, kedy predseda NR SR Pavol Paška vyhlási novú voľbu. Následne sme pripravení rokovať, aby ponuka bola kvalifikovaná, férová a mala podporu,“ povedal predseda KDH Ján Figeľ v júni s tým, že Smer by mal prejaviť záujem niekoho zvoliť.

Premiér Robert Fico prisľúbil opozícii post predsedu NKÚ po parlamentných voľbách. Podľa povolebnej dohody kandidáta navrhovala SaS, ktorá neuspela s Kamilom Krnáčom ani s Vladimírom Klimešom. Smer a Fico argumentovali, že opozícia musí hlasovať za svojho kandidáta do posledného človeka, čo sa ani raz nestalo. Premiér už skôr navrhol, aby každá z opozičných strán predstavila svojho kandidáta, z ktorých by si Smer vybral. Ak sa opozícia dohodnúť nedokáže, Fico pripustil možnosť, že jej ponúkne kandidátov, ktorí vyšli z jej radov a v minulosti zastávali zodpovedné funkcie. Ako príklad spomenul bývalého šéfa Štatistického úradu SR Petra Macha (KDH), bývalého predsedu Úradu pre verejné obstarávanie Bélu Angyala (blízky strane Most-Híd) či niekdajšieho riaditeľa SIS Karola Mitríka (blízky SDKÚ). Ako tretiu možnosť premiér ponúkol výberové konanie organizované úradom vlády, teda podobný postup, ako zvolila Iveta Radičová pri hľadaní šéfa Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).

Funkčné obdobie Jána Jasovského sa skončilo vo februári 2012, keďže parlament stále nezvolil jeho nástupcu, zostáva na čele úradu.

Informácie o možnej nominácii poslanca KDH Pavla Hrušovského na post predsedu NKÚ strana SaS považuje za zlý vtip, ktorý však zapadá do upevňujúceho sa strategického spojenectva medzi Smerom a KDH.

„Veríme, že aj v tomto prípade bude platiť oná absurdná požiadavka Smeru, že opozičný kandidát na túto funkciu musí mať podporu celej opozície. V takom prípade je však pán Hrušovský pasé, lebo podporu SaS nedostane. Najvyšší kontrolný úrad by mal riadiť dynamický človek so znalosťami z ekonomiky, nezaťažený rôznymi temnými kamarátšaftmi s vládnou stranou. Pavol Hrušovský je starý rutinér, absolútne nevhodný človek na boj so súčasnou smeráckou kleptokraciou,“ povedal predseda SaS Richard Sulík.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Pavol Hrušovský