Zničená cesta, vraky a jazvy po lavíne. Záchranári videli Vrátnu z vrtuľníka

Vo Vrátnej doline naďalej pokračujú záchranárske práce na odstraňovaní škôd po pondelkovej prietrži mračien. Dolinu zmonitorovali záchranári z vrtuľníka ministerstva vnútra.

23.07.2014 11:47 , aktualizované: 19:28
Vrátna dolina, vrtuľník Foto: ,
Horskí záchranári sa pozerajú z vrtuľníka odtrhnuté kamenné lavíny zo žľabov, ktoré sa zosunuli do Vrátnej doliny.
debata (3)

Cestári opravujú poškodené úseky ciest. Záchranári a polícia naďalej prehľadávajú vozidlá, ktoré odplavilo pri nástupnej stanici lanovky.

„Za dva dni našli v sutinách do 50 motorových vozidiel. Zatiaľ sa nám prihlásilo 25 majiteľov, z ktorých polícia v stredu v noci upozornila dvanástich, že si môžu prísť prevziať osobné veci. Vo vozidlách nebola nájdená žiadna zranená ani usmrtená osoba,“ uviedol zástupca krajského riaditeľa polície v Žiline Jozef Tomana.

Zdemolované autá lemujú cestu vo Vrátnej... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
vrak, Vrátna dolina Zdemolované autá lemujú cestu vo Vrátnej doline. Mnohé odplavilo aj 2 kilometre od parkoviska.

Polícia a záchranári naďalej žiadajú návštevníkov Terchovej a Vrátnej, aby zo zvedavosti neprichádzali do Vrátnej doliny – do tej časti, ktorá je uzavretá. Cesta zostáva naďalej neprejazdná. Môžu tadiaľ prechádzať len záchranári, hasiči a účastníci záchrannej akcie.

Dolinu prezreli aj z vrtuľníka, ďalšie zosuvy už nehrozia

Vrátnu dolinu v stredu okolo poludnia prezreli aj z vrtuľníka ministerstva vnútra a podľa Zuzany Farkasovej z Prezídia Hasičského a záchranného zboru ďalšie ničivé zosuvy tam nehrozia.

Vrátna dolina na snímke z vrtuľníka, časť...
Vrátna dolina na snímke z vrtuľníka, časť...
+5Horskí záchranári sa pozerajú z vrtuľníka...

„Počas preletu nad oblasťou zistili, že sa v lokalite nenachádzajú nahromadené kamene, skaly ani pôda, a preto nehrozia ďalšie zosuvy,“ uviedla Farkasová a dodala, že hasiči v spolupráci s horskými záchranármi, policajtmi a záchranármi z Oravského záchranného systému stále pracujú na odstraňovaní následkov po zosuve pôdy a prietrži mračien.

„Pokračujú v odstraňovaní popadaných stromov, navalených skál, naplavenín a pomáhajú pri sprejazdnení ciest pre záchranné zložky. Dohromady zasahuje 40 hasičov s 15 kusmi techniky,“ povedala Farkasová.

Žiadne úrazy neboli hlásené

„Ešte je, ale len teoretická možnosť, že sa mohlo niečo stať tým jednodňovým turistom, ktorých nevieme, koľko bolo. Ale myslíme si, že keby sa niekto nevrátil domov po dvoch-troch dňoch, to by už príbuzní hlásili a zatiaľ nemáme nič hlásené,“ povedal Mičo.

Prívalový dážď a rozbúrený potok Vrátňanka v pondelok na viacerých miestach podmyli jedinú prístupovú cestu do Vrátnej doliny, voda vytrhla kusy asfaltu a spolu s bahnom a kameňmi strhla aj zaparkované autá. Horská chata Vrátna, z ktorej premáva lanovka na hrebeň Malej Fatry, zostala zatopená a na cestu pod ňou sa zosunul svah. Desiatky turistov zostali odrezaných na chate aj na hrebeni. Záchranárom sa ešte v pondelok v neskorých večerných hodinách podarilo z chaty Vrátna a stanice lanovky pod vrcholom Chleb evakuovať 122 ľudí.

V Tiesňavách stavajú most, časť doliny otvoria vo štvrtok

V Tiesňavách na začiatku Vrátnej doliny stavajú pontónový most, časť doliny až po osadu Štefanová otvoria už vo štvrtok. Podľa starostu Terchovej Milana Laurenčíka cestu do osady Štefanová sa snažia čo najrýchlejšie sprejazdniť aj pre návštevníkov Jánošíkových dní či sobotňajších svadobčanov.

„Situácia vo Vrátnej doline sa mení z hodiny na hodinu. Mysleli sme, že už je dobre, ale objavila sa tam nejaká diera či jaskyňa pod cestou. Riešime to tak, že ešte dnes by tam mal byť pontónový most, ktorý to na určitý čas provizórne premostí. Túto časť cesty chceme otvoriť už vo štvrtok, aby tam na Jánošíkove dni mohli ľudia bývať v hoteloch. A v sobotu tam máme aj svadbu,“ povedal Laurenčík a dodal, že v celej Vrátnej doline stále prebiehajú záchranné práce. Hasiči vyťahujú vraky áut spod nánosov bahna a skál a budujú prístupovú cestu pre ťažkú techniku, aby sa dostali až na koniec doliny k chate Vrátna.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Terchová #Vrátna dolina #prietrž mračien