Matovič tlačí na Procházku ďalej

Ku kauze nahrávky Radoslava Procházku priložil Igor Matovič v stredu ďalší diel. Procházku vyzval, aby sa zachoval ako chlap a umožnil zverejnenie úplnej nahrávky ich spoločného rozhovoru o platení inzercie bez dokladov, ako aj o pozadí financovania prezidentskej kampane.

23.07.2014 13:30 , aktualizované: 19:01
Igor Matovič Foto: ,
Igor Matovič počas tlačovej konferencie pred novinármi.
debata (134)

„Stačí, ak povie súhlasím, a ja zverejním celú nahrávku,“ vyhlásil v stredu Matovič a ukázal USB kľúč, údajne s nezostrihaným, asi hodinu trvajúcim rozhovorom.

Líder Obyčajných ľudí Matovič potvrdil, že časť nahrávky, ktorá unikla, nielenže sám tajne urobil, ale aj spracoval a otitulkoval. Tvrdí však, že ju nezverejnil a médiám neposunul. „Aj mňa zaujíma, kto ju zverejnil, ale obsah je dramaticky dôležitejší,“ uviedol. Ako tvrdí, kompletnú ju zatiaľ nepustil iba preto, že Procházka poukázal na trestnoprávne dosahy nahratia rozhovoru „osobnej povahy“ bez vedomia účastníka.

Prečítajte si glosu Petra Javůrka Taktické a strategické.

Matovič sa zmienil o dvoch hlavných argumentoch nahratia rozhovoru. Jednak vraj jeho pochybnosti o čistote Procházkovho konania vzbudil už vlani v septembri rozhovor so ženou z reklamnej agentúry, ktorá ako prvá chcela pochybne objednať inzerciu v Procházkovej kampani na prezidenta. A jednak sám zvažoval, že bude Procházku voliť za hlavu štátu, takže si ho chcel preveriť. „Priznám sa, zožral som mu aj s navijakom reči o novom étose verejnej služby,“ zdôraznil. Na otázku, či má podobne nahraté aj rozhovory s inými politikmi, odpovedal záporne.

Matovič poprel, že motívom jeho konania sú klesajúce preferencie Obyčajných ľudí a prechod časti voličskej základne k Procházkovej Sieti. Fakt, že kauzu z marca odhalil až v júni, zdôvodnil tým, že nechcel zasahovať do priebehu prezidentských volieb, aby ho ľudia neoznačili za „agenta“ tiež kandidujúceho premiéra Fica. „Bol by som najväčší hajzel, ktorý som aj tak,“ podotkol.

Procházka sa v stredu k Matovičovi vyjadril už len stručne, keď na sociálnej sieti napísal: „Politický podnikateľ má zase nejakú tlačovku, takže odkaz monitorujúcim spravodajským dôstojníkom: Ak by OĽaNO aj tridsiatu piatu tlačovku za sebou venovalo mojej osobe a poslanec Matovič medzičasom prišiel na ôsmu verziu toho istého príbehu, tak napíšte, čo len chcete, mne je to úprimne jedno. Obyčajný cirkus bude v meste už naveky stanovať bez našej účasti, máme tu strašne veľa skutočnej roboty.“

Procházka v utorok potvrdil, že hlas z nahrávky je jeho, svoje vyjadrenia označil za zručne zostrihané. Doplnil, že od Matoviča nikdy nežiadal inzerciu bez účtovného dokladu. „Na pohľad sa zdá, že ide len o konflikt dvoch kohútov na politickom smetisku. V zásade je to však prejav hlbokej krízy, ktorá panuje na slovenskej straníckej scéne. Počúvajúc dookola zásadné deklarácie o ideáloch humanizmu, o tom, ako treba hovoriť pravdu, sa človek nestačí diviť, kto tu vlastne klame a kradne viac,“ hodnotí politológ Michal Horský.

Podľa Horského by politici typu „matovičovcov“, čo sa niekoľko rokov nevedia združiť v politickej strane či aspoň hnutí, vo vyspelých demokraciách už nikomu nestáli za zmienku, nieto za vážnu politickú analýzu. Rovnako by však na zrelej politickej scéne francúzskych či nemeckých kresťanskodemo­kratických strán nemali šancu „persóny, ktoré by si, neuspokojené činnosťou svojich predsedov, zakladali vlastné pseudostraničky“. „Iba u nás je verejnosť schopná nekriticky im na to skočiť a ešte im aj držať palce,“ mieni Horský.

Pôvodnú agentúrnu správu nahradil autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

134 debata chyba
Viac na túto tému: #Radoslav Procházka #Igor Matovič