Vzťahy Nemecka a Slovenska sú na vynikajúcej úrovni, zhodli sa prezidenti

Prezident SR Andrej Kiska sa v stredu v Berlíne stretol s nemeckým prezidentom Joachimom Gauckom. Zhodli sa na tom, že vzájomné vzťahy oboch krajín sú na vynikajúcej úrovni, informoval hovorca prezidenta Peter Petrus.

23.07.2014 17:47
Gauck, Kiska Foto: ,
Nemecký prezident Joachim Gauck a slovenský prezident Andrej Kiska v Berlíne.
debata (46)

Slovensko považuje Nemecko za strategického partnera v politickej aj ekonomickej oblasti, pričom Nemecko je podľa prezidenta najvýznamnejším obchodným partnerom SR a zároveň kľúčovým investorom. Politici sa v rozhovore venovali tiež napätej situácii na Ukrajine. V programe návštevy slovenskej hlavy štátu bolo takisto stretnutie s primátorom Berlína Klausom Wowereitom aj návšteva pamätníka Berlínskeho múra.

V stredu sa uzavrela nástupná séria zahraničných ciest Andreja Kisku. Deň po inaugurácii bol v Budapešti na stretnutí prezidentov V4 a Nemecka, neskôr absolvoval oficiálne návštevy v Prahe, vo Varšave a vo Viedni. V utorok 22. júla bol opäť vo Varšave, tentoraz na pracovnom rokovaní hláv štátov krajín V4, Pobaltia, Bulharska a Rumunska pred septembrovým summitom NATO. Program zahraničných ciest bol podľa Petra Petrusa pomerne hustý z toho dôvodu, že Andrej Kiska dostal hneď po nástupe do funkcie pozvania od prezidentov susedných krajín a Nemecka. Rovnako on sám chcel čo najskôr spoznať svojich partnerov.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #Joachim Gauck