Čižnár: Bol som zvolený legálne

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár je presvedčený, že bol vlani v júni v parlamente legálne zvolený za generálneho prokurátora. Tým, že kandidoval v novej voľbe, neboli podľa neho porušené ústavné práva Jozefa Čentéša.

24.07.2014 14:31
jaromír čižnár, generálny prokurátor Foto:
Generálny prokurátor Jaromír Čižnár
debata (7)

Čižnár tak reagoval na stredajšie rozhodnutie Ústavného súdu, ktorý prijal sťažnosť parlamentom zvoleného kandidáta na funkciu generálneho prokurátora Jozefa Čentéša. Toho odmietol prezident Ivan Gašparovič vymenovať za generálneho prokurátora. „Ja som bol legálne zvolený. Neviem, ako dopadne rozhodnutie ústavného súdu v tejto veci. Príde čas, keď poviem veci, ktoré som povedal, že nepoviem,“ povedal Čižnár vo štvrtok na otázku Pravdy. To čo, nepovedal, sa má tykať druhého kandidáta na túto funkciu a okolností, za ktorých bol zvolený.

Čentéš podal na Ústavný súd dve sťažnosti. O prvej, kde namietal, že ho prezident nemenoval do funkcie ani štyri mesiace po zvolení parlamentom, bude rozhodovať senát v zložení Ladislav Orosz, Ľudmila Gajdošíková a Marianna Mochnáčová. Čentéš berie rozhodnutie Ústavného súdu na vedomie a zároveň verí, že súd v primeranej lehote rozhodne aj v merite veci.

Druhá Čentéšova sťažnosť z januára 2013 obsahovala aj návrh na nariadenie dočasného opatrenia, ktoré by malo zabrániť voľbe nového generálneho prokurátora. Čentéš sa rozhodol podať druhú sťažnosť na Ústavný súd, pretože dôvody odmietnutia jeho vymenovania do funkcie, ktoré začiatkom roka 2013 oznámil Gašparovič, podľa jeho názoru nespĺňali kritériá stanovené v uznesení pléna Ústavného súdu z konca októbra 2012. Gašparovič vtedy uviedol, že voľby boli spolitizované a existovali aj podozrenia z korupcie súvisiace práve s voľbou.

Neskôr nasledovala séria námietok zaujatosti aj zo strany Čentéša aj vtedajšieho prezidenta Gašparoviča. Po skončení jeho funkčného obdobia vyhlásil novozvolený prezident Andrej Kiska, že sťahuje všetky námietky zaujatosti v takzvanej kauze generálny prokurátor. Prvý senát ústavného súdu preto opäť prijal Čentéšovu sťažnosť na nevymenovanie do funkcie generálneho prokurátora na ďalšie konanie.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Čižnár #generálny prokurátor #Jozef Čentéš