Polícia skúma aj vyraďovanie jadrových elektrární

Pred privatizáciou sa mohli v súvislosti so Slovenskými elektrárňami udiať viaceré trestné činy. Polícia si tento týždeň prišla do elektrární po dokumenty spred privatizácie v roku 2006.

27.07.2014 15:00
Mochovce, elektráreň Foto: ,
Polícia skúma aj zmluvy týkajúce sa vyraďovania jadrových elektrární.
debata (2)

Denník Pravda už informoval, že razia sa týkala prevodu Vodnej elektrárne Gabčíkovo, ku ktorému došlo pred predajom podniku. Okrem toho skúma polícia aj zmluvy týkajúce sa vyraďovania jadrových elektrární.

Nasvedčuje tomu aj fakt, že okrem bratislavskej centrály vyšetrovatelia vtrhli aj do administratívnej časti Elektrární Mochovce a tiež aj do firmy Decom, ktorá sa v časoch pred privatizáciou a po predaji 66 percent akcií Slovenských elektrární angažovala pri nákupoch prístrojov. „Policajti prišli do priestorov spoločnosti a žiadali poskytnutie rôznych dokumentov z rokov 2006 a 2007,“ potvrdil pre Pravdu člen predstavenstva Decomu Ľubomír Chmelík. Bližšie okolnosti však neprezradil a firma na otázky zaslané prostredníctvom e-mailu až do uzávierky nereagovala.

V súčasnosti nie je jasné, či sa vyšetrovatelia zameriavajú na okolnosti, ktoré mohli znížiť privatizačnú cenu. Privysoké predpokladané ceny za odstránenie atómiek by ju totiž mohli znížiť.

Spoločnosti VÚJE i Decom na Slovensku nemajú veľkú konkurenciu pri práci s prístrojmi pre jadrové elektrárne. Aj preto sa časť peňazí z Národného jadrového fondu určených na vyraďovanie v súčasnosti už odstavených elektrární dostáva sprostredkovane práve do ich pokladníc. O peniaze z fondu sa priamo uchádza štátny Javys, ktorý následne vyberá dodávateľov.

Firmy však s elektrárňami spolupracovali aj pred privatizáciou Slovenských elektrární, keď bol Javys ešte súčasťou najväčšieho výrobcu elektriny na Slovensku. Ich odborníci pracovali napríklad na odstránení následkov havárie atómky A1 v Jaslovských Bohuniciach z roku 1977. Podľa dobre informovaných zdrojov Pravdy z energetického prostredia má byť práve toto súčasťou vyšetrovania. Polícia sa však ku konkrétnym informáciám vyjadriť nechce.

Hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka iba podotkol, že vyšetrovanie dôkazov prebieha v dvoch rovinách. Prvou je podozrenie zo spáchania „zločinu skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie“. A polícia sa sústredila aj na vyšetrovanie vo veci obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Tento typ porušenia predpisov mohol nastať pri prevode Vodnej elektrárne Gabčíkovo, ktorý sa udial pred privatizáciou Slovenských elektrární v roku 2006.

Vodné dielo vtedy totiž muselo zostať vo vlastníctve štátu, privatizačná zmluva Slovenských elektrární uzatvorená počas Dzurindovej vlády však firme zaručovala zisk z prevádzky vodného diela na Dunaji počas tridsiatich rokov. Vláda preto elektráreň prenajala Slovenským elektrárňam. Prenajímateľom je štátna Vodohospodárska výstavba. Pre túto zmluvu štát podľa oficiálnych vyjadrení prenajímateľa príde celkovo asi o miliardu eur. Štátna firma sa snaží zmluvu na súde zrušiť.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #polícia