Formulár o deťoch zaskočil rodičov

Ani hroziace zastavenie rodinných prídavkov neprinútilo niektorých rodičov, aby si splnili svoje nové povinnosti. Od februára totiž musia nahlásiť, kto sa stará o ich deti.

27.07.2014 16:00
Ústredie práce, práca Foto: ,
Ústredie práce v prvom rade skontrolovalo rodiny, ktoré úradom nenahlásili, kto sa stará o ich deti.
debata (1)

Mnohí to odignorovali alebo údaje zaslali až po naliehaní úradu práce. Len v júni museli úrady kontaktovať 200 rodičov. Keď ich sociálni pracovníci navštívili, vysvetľovali svoju nečinnosť zábudlivosťou.

Nahlasovanie sa týka detí, ktoré po 1. februári dovŕšili tri roky. Vyplýva to z novely zákona o prídavku na dieťa, podľa ktorej sa malo predísť prípadom, keď sa predškoláci stratili v systéme a boli týraní. Od účinnosti novely prišlo o prídavky spolu 23 rodičov. Úrady práce im ich začali opäť vyplácať až vtedy, keď bolo jasné, že sa o deti naozaj starajú a tlačivo iba zabudli poslať.

Rodičia musia formuláre doručiť najneskôr do konca nasledujúceho mesiaca, v ktorom sa dieťa narodilo. Ústredie práce vyhodnotilo takmer 3 500 hlásení o deťoch, ktoré v júni dovŕšili tri roky. Čas na odoslanie tlačiva príslušnému úradu práce majú do konca júla. „Oznamovaciu povinnosť si zatiaľ splnilo 3 114 rodičov. Ďalších takmer 200 vôbec nereagovalo a museli sme im zaslať výzvu,“ informovala Jana Lukáčová z ústredia práce.

Po uplynutí lehoty výsledky zosumarizujú a rodičom, ktorí sa vôbec neozvali, pozastavia vyplácanie prídavkov. „A to až do doby, kým sa potvrdí oprávnenosť ich poberania a prípadne sa vykonajú návštevy v rodinách,“ doplnila Lukáčová.

Ústredie práce teda v prvom rade skontrolovalo rodiny, ktoré sa úradom neozvali. Zvyšné tisícky však mohli vo formulároch zavádzať. Na otázku, či náhodne navštívili aj tie a nahlasovanie sa neminie svojmu účelu, hovorca ústredia Peter Zeman odpovedal neurčito. „Náhodné kontroly vykonávame priebežne. Robili sme ich v minulosti, robia sa v súčasnosti a vykonávať sa budú aj naďalej. So zavedením nového zákona nemajú priamu príčinnú súvislosť,“ uviedol.

Aj keď sa s nahlasovaním starostlivosti o dieťa spočiatku spájal chaos, dnes sa úrady nesťažujú. „Naši zamestnanci posielajú rodičovi, prípadne inej oprávnenej osobe tlačivo, ktoré má vyplniť. Deje sa to vždy v mesiaci, v ktorom dieťa dovŕši tri roky. Za pravdivosť uvedených údajov táto osoba zodpovedá. Ak si oznamovaciu povinnosť nesplní, môžeme rozhodnúť o zastavení prídavkov. Následne prešetriť miesto a spôsob, ako sa starostlivosť o dieťa zabezpečuje,“ priblížila Marcela Sedláková z piešťanského úradu práce. V ich obvode však k takémuto riešeniu nemuseli pristúpiť.

Na zodpovedných rodičov mali šťastie aj na martinskom úrade práce. Mnohí však stále presne nevedia, či sa povinnosť týka aj ich. „Naše zamestnankyne vždy zodpovedali otázky, ktoré sa vyskytli. Nahlasovanie preto prebehlo bez problémov. Nemuseli sme pristúpiť k sankciám ani k odňatiu prídavku na dieťa,“ povedala Melánia Pintérová z úradu práce v Martine.

Ešte pred februárom totiž nebolo jasné, či sa oznamovanie dotkne aj detí starších ako tri roky. Neskôr rodičia posielali formuláre e-mailom, ale bez zaručeného elektronického podpisu. Pracovníci úradov museli denne vybavovať stovky telefonátov s otázkami a rodičia stáť v dlhých radoch v pobočkách.

Podľa Martina Halása z Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík a alternatív ani tento systém kontroly detí nie je ideálny. „Samozrejme, štát by mal vedieť, čo sa s deťmi deje. Ale neviem, či pomôže práve represia. Podľa mňa by deti opäť mali povinne chodiť do materských škôl, kde by sa prípadné problémy v rodine alebo týranie dali odhaliť. Kontrola takého množstva detí len cez nejaké formuláre je nemožná,“ uzatvoril Halás.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #rodič