Aktivisti chcú zakázať držanie psov na reťazi

Aktivisti z organizácie Sloboda zvierat organizujú petíciu za zákaz držania psov na reťazi. Ako informovala predsedníčka organizácie Pavla Dugovičová, zatiaľ sa im pod petíciu podarilo vyzbierať viac ako tisíc podpisov.

29.07.2014 14:38
pes, človek Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Podľa organizácie je držanie psov na reťazi prežitkom, ktorý nepatrí do vyspelej krajiny a v mnohých členských štátoch Európskej únie je zakázaný zákonom.

Reťaz má podľa Slobody zvierat negatívny vplyv na fyzické aj psychické zdravie psa a môže spôsobiť trvalú poruchu jeho správania. Zároveň môže viesť k agresívnemu správaniu psa voči svojmu okoliu. V niektorých prípadoch reťaze bránia psom počas horúcich dní vyhľadať tieň, prípadne počas dažďa prístrešie. Sloboda zvierat pripomína aj prípady, keď po dlhodobom pobyte na reťazi psy stratili pohyblivosť v končatinách.

Cieľom organizácie je zmeniť vyhlášku Ministerstva pôdohospodárstva SR o podrobnostiach o ochrane spoločenských zvierat a o požiadavkách na karanténne stanice a útulky pre zvieratá, ktorá držanie psov na reťazi pripúšťa. Záujemcovia môžu podrobnosti o petícii aj online verziu petičného hárku nájsť na stránke.

Zároveň Sloboda zvierat vyzýva občanov, aby v prípade, že niekto v ich okolí drží psa v nevyhovujúcich podmienkach, kontaktovali inšpektorov, ktorí, prípadne aj za pomoci štátnych orgánov, prípad preveria. Kontakty na inšpektorov Slobody zvierat v jednotlivých regiónoch Slovenska možno nájsť na webe.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #pes #Sloboda zvierat