Riki zo sýkorovcov priznal vraždu konkurencie

Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici schválil dohodu o vine a treste, ktorú s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry uzavrel 38-ročný Richard R. z Bratislavy.

29.07.2014 17:46
debata (2)

Člen skupiny bratislavského podsvetia sýkorovcov prijal trest 12 rokov odňatia slobody za zločin založenia a podporovania zločineckej skupiny a za vraždu Róberta Pála, ktorá sa stala ešte v novembri 2003 v Pezinku.

Richard R. priznal, že na pokyn šéfa skupiny Róberta L., zvaného Kýbel sa s ďalšími osobami podieľal na vražde Róberta Pála, ako príslušníka konkurenčného gangu takáčovcov. Stalo sa to 18. novembra 2003 v Pezinku a pri útoku sýkorovcov na Pála bol zranený aj jeho ochrankár Peter H. Richarda R. odsúdili aj za pokus vraždy ochrankára.

Pohyb zavraždeného Pála monitoroval Juraj H., ktorý pre sýkorovcov zabezpečoval sledovanie osôb. V tejto súvislosti vybavil auto kamerou, ktorá snímala Pálov rodinný dom a prístupovú cestu k nemu. Záznamy potom odovzdával šéfovi Róbertovi L. Ten rozhodol, ako na Pála zaútočia. Strelcom bol aj Richard R.

Na Pála, ktorý jazdil vo svojom aute Volvo s ochrankárom Petrom, zaútočili 18. novembra 2003 okolo 8:00. Použili na to ukradnuté Audi s falošnými evidenčnými číslami, ktoré šoféroval Martina B., zvaný Rus. Na obeť strieľali zo samopalu Tokarev a útočnej pušky značky Crvena zastava. Pál zomrel na mieste, útočníci na neho vypálili takmer 50 striel. Zranili pritom aj ochrankára. Po čine ušli do katastra osady v okrese Senec, kde sa prezliekli a v aute Róberta L. odišli. Auto použité na vražedný útok poliali benzínom a podpálili.

Rozsudok je právoplatný, pretože súčasťou dohody je záväzok obvineného, že sa voči verdiktu súdu neodvolá. Rakický si trest odpyká v 2. nápravno­výchovnej skupine.

Vraždu Pála naplánoval Róbert L., alias Kýbel, pretože ho považoval za vysokopostaveného člena konkurenčného gangu takáčovcov, ktorej aktivity chcel prevziať. Na príprave a realizácii vraždy Pála sa podieľali okrem Richarda R. aj ďalší príslušníci skupiny sýkorovcov.

Richard R. nie je prvý z gangu bratislavského podsvetia tzv. sýkorovcov, ktorý „prehovoril“ a s prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste. Trest osem rokov odňatia slobody za podiel na činnosti skupiny a ďalšie trestné činy prijal aj Dávid T. zo Senca. Jeho kamaráti, bratia Tibor a René M., po dohode s prokurátorom dostali za prečin výtržníctva peňažné tresty tristo a dvestopäťdesiat eur. Dávid T. bol minimálne od roku 2008 členom zločineckej skupiny a podieľal sa na spáchaní najmenej jedného obzvlášť závažného zločinu, spáchaného zločineckou skupinou.

K sýkorovcom patrí a priznal vinu aj Martin H., zvaný Rezeň. Ten za svoje trestné činy prijal trest jedenásť rokov odňatia slobody.

Členov skupiny sýkorovcov stíhajú za zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a za obzvlášť závažné zločiny vraždy, vydieračského únosu, hrubého nátlaku, všeobecného ohrozenia, podvodu, ublíženia na zdraví, nedovoleného ozbrojovania a za zločin poškodzovania cudzej veci.

Skupina nesie meno podľa dnes už mŕtveho Miroslava Sýkoru, v minulosti považovaného za jedného z bossov podsvetia. Zastrelili ho i s ochrankárom pred hotelom Holiday Inn v Bratislave 6. februára 1997.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #sýkorovci