V cudzine sa liečime častejšie

Slováci už lekárov vyhľadávajú aj v zahraničí a je ich z roka na rok viac. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou uvádza, že v porovnaní s rokom 2012 celkový počet žiadostí o liečbu v zahraničí stúpol zo 790 na minuloročných 827.

30.07.2014 09:28
debata (2)

„Poistenci najčastejšie čerpali plánovanú zdravotnú starostlivosť v Česku, Nemecku, Rakúsku, vo Švajčiarsku a Francúzsku,“ uvádza hovorkyňa úradu Soňa Valášiková.

Zdravotné poisťovne však nevyhoveli všetkým, sedem percent žiadostí zamietli. Najčastejším dôvodom bolo, že požadovaná zdravotná starostlivosť bola dostupná v primeranom čase na Slovensku, ďalší pacienti nedostali súhlas pre nedostatky v žiadosti.

V troch prípadoch poistenci požadovali zaplatenie liečby za hranicami, ktorá však nie je poisťovňami uhrádzaná ani u nás. Poisťovne svojim klientom vlani za plánovanú zdravotnú starostlivosť v iných členských štátoch EÚ uhradili takmer 2,5 mil. eur. V medziročnom porovnaní na ňu vynaložili o 973-tis. eur menej. Všeobecná zdravotná poisťovňa sa podieľala na celkovej sume 76,3 percenta, Dôvera 22,3 percenta a Union 1,4 percenta.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zahraničie #lekári #zdravotná starostlivosť