Do Tiesňav by už mali pustiť autá

Od stredy by už mala byť pre verejnosť opäť otvorená cesta z Terchovej cez malofatranské Tiesňavy tak, aby sa mohli všetci turisti dostať do Štefanovej, na Starý Dvor či do oblasti Sokolie.

30.07.2014 10:11
Tiesňavy Foto: ,
Tiesňavy by od strady mali byť otvorené pre dopravu.
debata (1)

Sú tam turistické zariadenia s ubytovaním a cez Štefanovú prechádza, alebo sa tam začína viacero turistických trás.

Podpredseda Žilinského samosprávneho kraja Jozef Štrba však upozornil, že cesta cez Tiesňavy bude na niektorých úsekoch, kde sa stále vykonávajú stavebné práce, zúžená do polovičného profilu, na čo upozornia vodičov dopravné značky. Ďalšie informácie o doprave v tejto oblasti nájdete aj na stránke www.terchova.sk.

Po ceste prejdú aj linky pravidelnej autobusovej dopravy. „Od 30. júla bude obnovená pravidelná autobusová doprava do Vrátnej, Štefanovej a Vrátnej  – Starý Dvor,“ potvrdila hovorkyňa SAD Žilina Ivana Strelcová. Vyššie už autobusy nepôjdu, cesta zo Starého Dvora po dolnú stanicu kabínkovej lanovky a chatu Vrátna bude uzavretá. Podľa Štrbu tento úsek je najviac poškodený a nebude prejazdný ešte niekoľko mesiacov. „Naďalej tam prebiehajú veľmi intenzívne stavebné práce z Povodia Váhu, Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja, pracujú tam energetici, ľudia z vodární a kanalizácii,“ dodal Štrba.

V najbližších dňoch by mali vo Vrátnej spustiť aj štvorsedačkovú lanovku, na ktorú sa nastupuje v lyžiarskom stredisku na Pasekách, pri Starom Dvore. Ňou sa návštevníci dostanú do oblasti Pod Poludňovým grúňom. Potvrdila to Melinda Pastoreková zo spoločnosti Omnitrade, ktorá prevádzkuje vo Vrátnej lyžiarske stredisko a lanovky. Poškodená kabínková lanovka, ktorá je v závere Vrátnej doliny a vozí turistov do Snilovského sedla, zostáva zatvorená, stále je zasypaná kameňmi.

Zosuvy, ktoré sa minulý týždeň odtrhli spod hrebeňa Malej Fatry, mapovali lavínoví špecialisti. Odtrhy boli vysoké od 25 do 140 centimetrov, na niektorých miestach bol pôdny kryt narušený až po skalné podložie.

Tento týždeň terén skúmajú aj piati geológovia zo Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra. V prípade, že ich práce nepreruší nepriaznivé počasie, mali by mať vo štvrtok hodnotiacu správu z postihnutej oblasti. Ako informoval Ľudovít Kucharič zo Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra, masa sa zo svahov odtrhla z výšky 1 500 až 1 600 metrov nad morom. Pohla sa rýchlosťou 10 až 20 metrov za sekundu a valila sa cez lavínové dráhy, žľaby dole, pričom jednotlivé prúdy sa spojili asi pol kilometra od lanovky, čím došlo ku kumulácii účinku. „Výška toho toku bola 3 až 4 metre, čo vidieť na stromoch. Odhaduje sa, že premiestnený materiál má objem asi 100-tisíc kubických metrov,“ uviedol Kucharič.

Zatiaľ sa nedá vylúčiť, že sa podobná situácia v prípade extrémne silných zrážok, nezopakuje. Nevýhodou je, že v území sa nenachádza ani žiadna automatická meteorologická stanica, ktorá by merala zrážkovú činnosť v oblasti Malej Fatry. Upozornila by na prekročenie hraničných hodnôt a bolo by možné skôr zabezpečiť evakuáciu turistov a minimalizovať prípadné škody.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #Turistika #zosuv #Terchová