Vysokoškoláci a učitelia dostanú nižšie pôžičky

Vysokoškolskí študenti a učitelia už nebudú môcť získať také vysoké pôžičky z Fondu na podporu vzdelávania ako v uplynulom akademickom roku.

30.07.2014 12:21
debata (4)

Pedagógom klesne maximálna výška pôžičky o polovicu – z 30 000 eur na 15 000 eur. Bakalárski a magisterskí študenti budú môcť získať namiesto sumy 3 000 eur maximálne 2 500 eur, doktorandom maximálna výška pôžičky klesne zo 6 000 na 5 000 eur. Zmeny sa týkajú už nasledujúceho akademického roka 2014/2015.

Riaditeľ fondu: Je rozumnejšie podporiť viac záujemcov

Na pôžičky pre nasledujúci akademický rok je vo fonde vyčlenených 6,6 milióna eur, informoval na stredajšej tlačovej konferencii riaditeľ fondu Pavol Kučmáš. Študenti si budú môcť rozdeliť 4,6 milióna eur, v minulom roku mali k dispozícii päť miliónov. Na pôžičky pre pedagógov sú vyčlenené dva milióny. Ako vysvetlil Kučmáš, zmenené maximálne výšky pôžičiek vyplynuli z verejnej diskusie s klientmi aj zo skúseností z minulého obdobia. Priemerná výška pôžičky pre pedagógov totiž bola minulý rok 9 506 eur a pre študentov 2 589 eur. „Pôžičiek nad 15-tisíc eur bolo možno desať percent, takže z nášho pohľadu je ďaleko rozumnejšie podporiť takmer dvojnásobný počet záujemcov o pôžičku pre pedagógov ako podporiť zopár jednotlivcov, ktorí možno potrebujú tých 30-tisíc eur,“ hovorí riaditeľ fondu Kučmáš.

Ďalšia zmena pre učiteľov nastáva aj pri povinnosti dokladovať použitie pôžičky, budú to musieť robiť už pri výške pôžičky nad 10-tisíc eur a nie pri výške 15-tisíc eur ako uplynulý rok.

Úroková sadzba bude nižšia

Zároveň sa znižuje úroková sadzba pre všetkých zo 4,5 percenta na 3,19 percenta. Kučmáš preto predpokladá, že výrazne narastie počet žiadateľov a pôžičku. Žiadatelia tiež dostávajú možnosť podať novú a správnu žiadosť, ak sa v nej napríklad pomýlia alebo jej časť nevyplnia.

Predseda Fondu na podporu vzdelávania Roman Maroš upozornil, že fond nemôže uspokojiť všetkých žiadateľov o pôžičky a napríklad v prípade študentov v minulom roku žiadali dohromady dvakrát viac peňazí, ako mali na pôžičky vyčlenené. Zároveň museli znížiť celkovú sumu pre študentov z päť miliónov na 4,6 milióna eur. „Naozaj sme museli trošku znížiť čiastku určenú pre študentov, a to na základe dvoch faktov, ktoré mali negatívny dopad na fond,“ hovorí Maroš.

O rok môže suma pre študentov ešte klesnúť

Ide o dve legislatívne zmeny, v júni 2013 bola schválená novela o bankách, ktorá zakazuje fondu vyberať poplatky od aktívnych klientov za vedenie účtov. Týmto fond podľa Marošových slov stratil na príjmoch 230-tisíc eur. Z tejto sumy by mohli študentom rozdať 100 pôžičiek. Fond tiež podľa Maroša prišiel o ďalších 40-tisíc eur po tom, čo museli previesť disponibilné zdroje fondu z účtov komerčných bánk do Štátnej pokladnice. Riaditeľ Kučmáš ho doplnil, že ak nenájdu ďalšie zdroje, v budúcich rokoch môže suma určená študentom klesnúť ešte viac.

Žiadosti o pôžičky môžu učitelia podávať podľa zákona do 30. septembra 2014 a študenti do 31. októbra 2014. Pôžičky do sumy 5 000 eur sú pre učiteľov bez ručiteľa, študenti dostávajú všetky pôžičky s povinnosťou mať ručiteľa. Detailné informácie o podmienkach poskytovania pôžičiek sú dostupné na stránke www.fnpv.sk.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #študenti #pôžičky #vysokoškoláci