Mika je šéfom RTVS dva roky, politické tlaky necíti

Bez zmeny financovania je rozvoj RTVS podľa Václava Miku do budúcna nemožný a nie je možné udržať programové priority telerozhlasu.

31.07.2014 10:18
Václav Mika Foto:
Generálny riaditeľ RTVS Václav Mika.
debata (12)

Jasnú potrebu zmeniť financovanie verejnoprávnej televízie a rozhlasu, ale aj kvalitnejšie spravodajstvo a viac vlastnej tvorby priniesli podľa Václava Miku dva roky jeho pôsobenia na čele Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS).

Šéf spojeného verejnoprávneho médiá pri príležitosti dvoch rokov na poste generálneho riaditeľa RTVS povedal, že politické tlaky necíti. Podobne sa vyjadril aj pri hodnotení ročného pôsobenia vo vedení RTVS. Mika však od svojho nástupu do funkcie upozorňuje na potrebu zmeny financovania RTVS, bez ktorej je budúcnosť verejnoprávnej služby divákom a poslucháčom neistá.

Problém sa z roviny úvah stal reálnejším už koncom minulého roka 2013, keď bolo manažmentu RTVS jasné, že rok 2014 bude finančne napätý. “Išiel by som do toho znova, táto misia má rozhodne zmysel. Ale posúdenie je predsa na našich poslucháčoch a divákoch,“ povedal pre Václav Mika.

Konkrétne plány na zlepšenie financovania predstavil Václav Mika s manažmentom odbornej verejnosti a médiám v máji tohto roka. Bez zmeny financovania je rozvoj RTVS totiž podľa neho do budúcna nemožný a nie je možné udržať programové priority verejnoprávnej televízie a rozhlasu.

RTVS tento rok poklesli príjmy približne o deväť miliónov eur. Zo zmluvy so štátom dostal pre tento rok 24,5 milióna eur, čo je o tri a pol milióna menej ako vlani, keď to bolo 28 miliónov eur. To, čo však podľa Miku verejnoprávne vysielanie na Slovensku najviac ohrozuje, je nízky tzv. koncesionársky poplatok. Hlavný zdroj RTVS – úhrady za vysielanie sa desať rokov nezvyšoval a patrí k najnižším v Európe.

Základný poplatok je 4,64 eura mesačne na jednu domácnosť. Václav Mika tvrdí, že odkedy je od augusta 2012 na čele RTVS, nestretol sa ani s jedným politikom, ktorý by tvrdil, že financovanie RTVS je dostatočné.

Potvrdilo to aj vyjadrenie ministra kultúry Mareka Maďariča z 29. mája tohto roka. Minister v reakcii na snahu vedenia RTVS zvýšiť koncesie uviedol, že program verejnoprávnej RTVS sa v poslednom období viditeľne skvalitňuje, v obsahu programov aj v ich štruktúre, a po dlhých rokoch je RTVS opäť rešpektované a dôveryhodné médium.

„Limitom ďalšieho pozitívneho rozvoja RTVS v zmysle napĺňania jej verejnoprávneho poslania je financovanie. Vzhľadom na pozitíva v programe a manažovaní RTVS považujem za legitímne nastoliť aj otázku primeraného zvýšenia úhrad, od platenia ktorých je úplne alebo čiastočne oslobodených veľké množstvo osôb zo sociálnych dôvodov,“ napísal minister kultúry v svojom stanovisku. Podľa Maďariča by však akékoľvek zvýšenie koncesií, „muselo byť sprevádzané ďalšími konkrétnymi programovými záväzkami, ako je napríklad ponúknutie novej programovej služby a podobne“.

Mika hovorí o obnove športového kanála

Manažment RTVS považuje zvýšenie koncesií za najviac legitímnu cestu zaistenia budúcnosti pre verejnoprávne vysielanie na Slovensku, ktoré prináša v rozhlase i televízií unikátne programy pre rôzne vekové, etnické či záujmové skupiny. Na to, aby získalo pochopenie verejnosti, avizuje priniesť tretí športový kanál a tým zároveň uvoľniť vysielací čas na Jednotke a Dvojke novým programom.

Väčší priestor chce venovať spravodajstvu, ktoré by sa po zvýšení príjmov zlúčilo do jedného centra a prenášalo sa cez najnovšie komunikačné technológie. RTVS tiež garantuje vyššiu kvalitu spravodajstva a rozšírenie siete zahraničných korešpondentov. V rozhlase chce RTVS posilniť regionálne vysielanie – priniesť tri samostatné rozhlasové stanice Regina a tým aj viac informovať v regiónoch Slovenska.

Zlá finančná kondícia sa odrazila na investíciách. RTVS tento rok investuje do rozbehnutých projektov. Patrí medzi ne napríklad nevyhnutný presun administratívy z technicky a hygienicky nevyhovujúcej výškovej budovy v bratislavskej Mlynskej doline do náprotivného bývalého zdravotného strediska.

Napriek tomu sa RTVS darí hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom. Podarilo sa zastaviť pokles sledovanosti a sledovanosť sa podľa prieskumov zvyšuje. Ďalej sa manažmentu RTVS za dva roky podarilo zvýšiť podiel vlastných pôvodných programov, či vysielania pre deti, o tretinu sa zvýšila sledovanosť televízneho spravodajstva, modernizuje sa zastaraná technika, štúdiá a vyrába vo vlastných kapacitách.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Václav Mika