Pacientke dali z operácie len zostrihané video

Gynekologickú operáciu štyridsaťročnej ženy si lekári Fakultnej nemocnice v Trnave nahrávali bez toho, aby o tom vedela.

31.07.2014 11:00
debata (7)

Keďže mala ďalšie zdravotné problémy, ponúkli jej 17-minútový zostrih z operácie. Vtedy sa dozvedela, že existuje nahrávka, ktorá by mala byť súčasťou jej zdravotnej dokumentácie. Vedenie nemocnice požiadala o úplný a neupravený záznam zo zákroku, ktorý trval 95 minút. Nedostala ho, originál nahrávky vraj už nemocnica nemá.

„Nemocnicu som 15 listami žiadala, aby mi sprístupnili originálny videozáznam, tak ako ho zaznamenalo zaznamenávacie zariadenie,“ hovorí mladá žena. Zákrok absolvovala vlani v apríli. Keďže pri ňom vznikli komplikácie, v nemocnici jej povedali, že existuje videozáznam, ktorý jej spočiatku nechceli sprístupniť. Neskôr jej poskytli skrátenú 17-minútovú verziu. „Musela som si ho doslova vybojovať aj spolu s nahliadnutím do dokumentácie. Stále žiadam, aby mi bola sprístupnená originálna nahrávka a z celej operácie,“ dodala.

Nemocnica tvrdí, že originál nahrávky už nemá. Jej hovorca Matúš Stračiak pre denník Pravda povedal, že vedenie Fakultnej nemocnice v Trnave sa k tejto záležitosti nebude vyjadrovať. Videozáznam z operácie je podľa šéfa Lekárskeho odborového združenia Petra Visolajského súčasťou zdravotnej dokumentácie pacientky. „Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti je preto povinný uchovávať ho v originálnej podobe a sprístupniť pacientke, ak o to požiada,“ povedal Visolajský, na ktorého sa pacientka obrátila. Odborár žiadal otvoreným listom riaditeľa nemocnice Martina Tabačeka, aby vydal pacientke úplný a neupravený videozáznam z jej operácie.

Mladá žena neposudzuje, či operácia bola, alebo nebola urobená správne, dokonca sa neobráti na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Sťažnosť podala na ministerstvo zdravotníctva, ktoré urobilo v nemocnici kontrolu. „Počas kontroly bolo zistených 15 pochybení vo vedení mojej dokumentácie. Strany boli bielené, to znamená, že nejakým spôsobom upravované, mám o tom aj fotokópie,“ konštatuje pacientka. Upozornila, že spočiatku jej nedali do dokumentácie nahliadnuť, hoci podľa zákona mala na to právo.

Ministerstvo zdravotníctva výsledky kontroly podľa nej posunulo na vyšší územný celok.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #Pacient #gynekologická operácia #videozáznam