Stovky ľudí prepustia. Prácu nájdu v Maďarsku

Najväčšie prepúšťanie v histórii softvérového gigantu Microsoft, ktorý plánuje znížiť stavy zamestnancov o 18-tisíc ľudí, sa dotkne aj občanov Slovenska.

01.08.2014 20:00
Microsoft, Komárom Foto: ,
Zo závodu Microsoftu (bývalá Nokia) v Komárome bude musieť odísť vyše 600 zamestnancov zo Slovenska.
debata (11)

Od septembra príde o prácu 675 ľudí, ktorí pracovali celé roky v závode Nokia v maďarskom Komárome, ktorý vlastní Microsoft.

Dobrou správou je, že nejaké nové pracovné miesta sa dajú nájsť už dnes. Tou zlou je však to, že väčšina z ponúkaných pozícií je ďaleko a ľudia z Komárna budú musieť za nimi cestovať desiatky kilometrov z domova. Viac práce sa pre obyvateľov južných regiónov opäť črtá v Maďarsku ako na Slovensku.

Spoločnosť Microsoft podľa riaditeľky Úradu práce v Komárne Márie Poláčkovej zatiaľ nespresnila, aký zvolí postup pri prepúšťaní, výšku odstupného, ani konkrétne termíny, kedy sa začne s výpoveďami. Malo by to však prebiehať v troch etapách. Do 12. augusta by mala firma oznámiť podrobnosti. Prepúšťanie sa dotkne celkovo 1 858 zamestnancov, z toho približne tretinu tvoria obyvatelia Slovenska.

„V okrese Komárno v súčasnosti evidujeme 88 voľných pracovných miest,“ dodala riaditeľka. Hľadá sa napríklad vodič nákladného auta, administratívny pracovník, obchodný zástupca, tlačiar, pomocník na stavbe, učiteľ, robotník či kuchár. Na úrade práce v meste Komárom Pravde uviedli, že vedia ponúknuť približne 250 voľných miest z rôznych profesií.

Počty zamestnancov Microsoftu

  • 127-tisíc ľudí pracuje pre spoločnosť po celom svete
  • 18-tisíc ľudí Microsoft prepustí do 30. júna 2015
  • z toho 12 500 pracuje v Nokii, ktorú softvérový gigant kúpil len pred niekoľkými mesiacmi
  • o prácu príde 1 858 zamestnancov závodu v Komárome, z toho je 675 Slovákov

Robotu si budú môcť ľudia hľadať aj na burze práce, ktorá sa pripravuje v meste Komárom. S ponukami tam prídu začiatkom jesene zamestnávatelia z Maďarska aj zo Slovenska, pracovné agentúry. Svoje vysunuté pracovisko na burze zriadia aj zamestnanci Úradu práce v Komárne, ktorí budú ľuďom pomáhať hľadať prácu aj za hranicami okresu Komárno. „Zamestnanci budú poskytovať tlačivá a informácie potrebné k zaradeniu do evidencie uchádzačov o zamestnanie a tiež o aktuálnych voľných pracovných miestach v okresoch Nové Zámky, Galanta,“ dodala Poláčková.

Ďalšia možnosť je podľa nej pustiť sa do živnosti, rozbehnúť si remeslo, ktoré možno človek dlho odkladal, a požiadať o príspevok na začatie podnikania. Maďarský aj slovenský úrad práce boli včera vyľudnené, podľa zamestnancov sem bývalí zamestnanci závodu Nokia začnú prúdiť až od septembra.

Denník Pravda skúšal osloviť aj zamestnancov priamo v závode, no v piatok bol zatvorený, parkovisko bolo prázdne a v areáli boli len vrátnici, všetci občania Maďarska. Ľudia prepúšťanie podľa nich znášajú ťažko. „Vidíme, ako chodia cez brány samé smutné tváre. Mnohí tu robia od začiatku, odkedy stojí fabrika, čo je už vyše 15 rokov. My sami nevieme, dokedy tu vlastne budeme pracovať,“ naznačil jeden zo strážnikov, ktorý nechcel zverejniť meno.

Sám sa však o novú prácu nebojí aj z rozprávania zamestnancov vie, že je dostatok pracovných miest v susednom meste Győr v závode Audi a určite v hlavnom meste Maďarska v Budapešti. Do Győru trvá cesta z Komárna asi polhodinu, do Budapešti približne hodinu. „Asi tretina zo všetkých ľudí, čo tu pracujú, má nad 50 rokov a pre takých bude asi veľký problém hľadať si zamestnanie,“ poznamenal vrátnik.

Minister práce Ján Richter zvolal operatívne stretnutie za účasti vedenia Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny ako aj riaditeľov úradov práce v Komárne a v Nových Zámkoch. „Už dnes je možné konštatovať, aj vzhľadom na predbežný vývoj situácie, že spolupráca všetkých zainteresovaných plne funguje. Problémom sa zaoberala aj Európska komisia prostredníctvom komisára pre zamestnanosť Lászlóa Andora a aj nášho komisára Maroša Šefčoviča. Všetci sú pripravení podať prepusteným zamestnancom pomocnú ruku,“ uviedol minister.

Poslanec za stranu Most-Híd Péter Vörös však tvrdí, že obyvatelia južných okresov očakávajú viac. Vláda by sa mala podľa neho intenzívnejšie zaoberať nezamestnanosťou v južných častiach Slovenska. „Stále ide len o akési hasenie vzniknutého požiaru. Od Komárna až po Kráľovský Chlmec je obrovský nedostatok pracovných príležitostí. Sme už v polovici volebného obdobia a zatiaľ sme nevideli žiadne systémové opatrenia zo strany vlády,“ mienil poslanec.

Výroba z Komáromu sa presúva do Ázie a spolu s ňou stratia opodstatnenie aj stovky ďalších miest u dodávateľov v okolí. Závod vlastnila pôvodne spoločnosť Nokia, no tú v apríli kúpil americký softvérový koncern Microsoft za 5,4 miliardy eur. Dôvodom bola snaha spoločnosti zvýšiť podiel na trhu s inteligentnými telefónmi. Microsoft potom ohlásil reštrukturalizáciu spoločnosti, čo znamená prepustenie 18-tisíc ľudí, z čoho práve 12¤500 miest sa týka novozískanej divízie mobilných telefónov Nokia. Spoločnosť očakáva úsporu približne 450 miliónov eur ročne.

Číňania protestujú proti prepúšťaniu

Stovky čínskych zamestnancov spoločnosti Nokia protestovali v piatok proti hromadnému prepúšťaniu vo výskumnom centre v Pekingu. Aj ich sa dotknú úsporné opatrenia spoločnosti Microsoft, ich prepúšťanie oznámila firma už minulý mesiac.

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolením sa na informácie zamestnancov zverejnené na sociálnych sieťach. Hovorkyňa Microsoftu odmietla situáciu komentovať. Technologický gigant naposledy výrazne znižoval stavy v roku 2009, keď dostalo výpoveď 5 800 zamestnancov.
SITA

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Microsoft #Komárom