Môže ebola ohroziť aj Slovákov?

Historicky najväčšia smrteľná nákaza postavila do pozoru európske krajiny vrátane Slovenska. Ebola zatiaľ najviac vyčíňa v troch afrických štátoch, netreba však podceňovať riziko jej zavlečenia turistami do ďalších častí sveta.

03.08.2014 20:00 , aktualizované: 04.08.2014 07:00
debata (30)
V Monrovii, hlavnom meste Libérie, čítajú ľudia... Foto: SITA/AP, Abbas Dulleh
Ebola, Libéria V Monrovii, hlavnom meste Libérie, čítajú ľudia o aktuálnom dianí v krajine vrátane smrtiaceho vírusu ebola. Podľa Úradu verejného zdravotníctva je riziko rozšírenia eboly na Slovensko málo pravdepodobné.

Podľa ministerstva zahraničných vecí sa v Sierre Leone, kde vírus útočí, nachádza jeden Slovák, môže ich však byť viac. Odborníci a Úradu verejného zdravotníctva však tvrdia, že riziko prenosu nákazy k nám je takmer nulové.

Vedúci tlačového odboru rezortu diplomacie Peter Susko informoval, že v krajinách západnej Afriky sa nachádza 25 Slovákov. „Avšak v krajinách, v ktorých je rozšírený tento vírus, máme zaregistrovaného len jedného občana,“ spresňuje. Susko však upozorňuje, že evidujú len tých Slovákov, ktorí sa pred cestou dobrovoľne zaregistrovali cez registračný systém ministerstva. Susko zároveň vylúčil, že by v týchto krajinách vypomáhali slovenskí lekári.

Pre výrazné zdravotné riziko ministerstvo však odporúča zavážiť nevyhnutnosť cesty do metropol Guiney, Sierry Leone a Libérie. „A celkom sa vyhnúť oblastiam v uvedených krajinách, kde boli zaznamenané prípady výskytu smrtiaceho vírusu,“ píše sa v odporúčaní 2. stupňa, ktoré rezort vydal. V prípade cestovania do týchto krajín by sa ľudia mali dobrovoľne elektronicky zaregistrovať na webovej stránke ministerstva.

Odborník na cestovnú medicínu Rastislav Maďar hovorí, že prenos vírusu z Afriky do Európy je možný v prípade, ak sa u nakazeného prejavia prvé príznaky až po pristátí lietadla. „Do lietadla nastúpi bez príznakov a prejavia sa až neskôr. Inkubačná doba nákazy je totiž dva dni až tri týždne,“ vysvetľuje. Táto situácia nastala u Libérijčana, ktorý krátko po pristátí v Nigérii zomrel. Podľa Maďara sa však na viacerých medzinárodných letiskách teraz vo zvýšenej miere sústredia na zvýšenú telesnú teplotu a začervenanie očí u pasažierov. Ide o prvé príznaky vírusu.

Rastislav Maďar vysvetľuje, že ak by aj na Slovensku pristál cestujúci nakazený ebolou, reálna šanca prenosu na ďalšie osoby je takmer nulová. Naše lekárske postupy sú podľa neho na vysokej úrovni a nakazený by bol okamžite umiestnený do prísnej izolácie. Práve zanedbanie týchto postupov viedlo podľa neho k masovému rozšíreniu eboly v Afrike. Lekárom chýbal dostatok zdravotníckeho materiálu a chorí pre poverčivosť utekali z mestských nemocníc naspäť do dedín.

„Videli, že veľa ľudí tam zomiera, a mysleli si, že to čaká aj ich. K rozšíreniu prispeli aj pohrebné rituály, keď mŕtvych umývali holými rukami,“ spresňuje. Podľa neho momentálne nie je u nás potrebné prijímať žiadne mimoriadne opatrenia. Viaceré európske krajiny situáciu sledujú a medzi občanmi šíria osvetu.

Úrad verejného zdravotníctva situáciu priebežne monitoruje. Riziko rozšírenia eboly na Slovensko je podľa hovorkyne Lenky Skalickej málo pravdepodobné. Ak by sa však u nás vyskytla, chorého by podľa nej umiestnili na Klinike infekčnej a geografickej medicíny. Tým by zamedzili šíreniu nákazy. „Pacient by bol hospitalizovaný a izolovaný, ochorenie by bolo v súlade s medzinárodnými zdravotnými predpismi hlásené do Svetovej zdravotníckej organizácie a Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb,“ spresňuje Skalická. Preventívne opatrenie zahŕňa aj okamžité vyhľadanie všetkých tých, ktorí sa do kontaktu s chorým dostali.

Lety do zamorených oblastí zrušili viaceré africké letecké spoločnosti. Z bratislavského letiska žiadne priame lety do týchto krajín nepremávajú. Podľa hovorkyne Veroniky Ševčíkovej neprijali v súvislosti s nárastom počtu obetí ani žiadne mimoriadne opatrenia. Podľa odporúčania Útvaru vedúceho hygienika z rezortu dopravy z apríla len doplnili informačné stojany na letisku o letáky pre cestujúcich o ebole.

V prípade mimoriadnej udalosti, kde patrí aj podozrenie na vírusové nakazenie pasažiera, majú na letisku vypracovaný pohotovostný plán a v neverejnej časti letiska je zriadená moderná karanténna stanica, do ktorej môžu nakazeného umiestniť.

Vírusové ochorenie od svojho vypuknutia vo februári nakazilo viac než 1 200 ľudí, z toho je viac než 730 mŕtvych. Ebola najviac zasiahla štáty západnej Afriky Sierru Leone, Guineu a Libériu. Jedného mŕtveho hlásili z Nigérie.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #ebola