Na modernejšie súdnictvo pôjde takmer 70 miliónov eur

Do modernizácie justície pôjdu investície takmer 70 miliónov eur. Má ísť o projekty, ktoré sú financované z eurofondov. Tie podľa ministra spravodlivosti Tomáša Boreca urýchlia súdne konania a zjednodušia komunikáciu občanov a firiem so súdmi.

04.08.2014 12:00
Tomáš Borec Foto: ,
Minister spravodlivosti Tomáš Borec.
debata (4)

Borec zdôraznil, že ide o obrovský balík peňazí. „Také rozsiahle investície do informatizácie súdov dosiaľ ešte na Slovensku nešli,“ povedal. Minister vyzdvihol, že Slovensko je jedinou krajinou Európskej únie, ktorej sa podarilo financovať projekt elektronických náramkov pre domácich väzňov z eurofondov. Elektronické monitorovanie odsúdených je podľa neho jedným z najväčších projektov financovaných cez európske peniaze, ktoré naša justícia realizuje.

Borec očakáva, že náramky bude môcť každoročne využiť 1 500 až 2 000 odsúdených. Využívať sa budú aj pri monitorovaní osôb, ktoré páchajú kriminalitu na štadiónoch či ako prevencia pred domácim násilím.

V rámci elektronizácie súdnictva rezort spravodlivosti uzatvoril ďalšie zmluvy takmer za 30 miliónov eur. Súčasťou projektov je vybudovanie novej komunikačnej siete v rezorte vrátane systému videokonferencií. „Vďaka týmto projektom budú účastníci konania môcť nahliadať do elektronických súdnych spisov cez internet a vďaka videokonferenciám ušetríme na transportoch obvinených či na cestovnom pre svedkov a znalcov,“ vysvetlil minister.

Ďalšie významné investície idú do prípravy elektronickej Zbierky zákonov a nového systému na sledovanie legislatívneho procesu. Borec dodal, že okrem informatizácie súdnictva je pre neho kľúčová aj príprava nových procesných kódexov, ako sú pravidlá súdneho konania. Sústredí sa aj na zvyšovanie zodpovednosti sudcov a členov ďalších právnických profesií.

Na projekt Rozvoj a inovácia súdno-trestnej a súdno-civilnej agendy sa čerpá grant vo výške viac ako tri milióny eur. Financovanie zabezpečuje Švajčiarsky finančný mechanizmus. Ďalšie projekty sa financujú cez operačný program Informatizácia spoločnosti. Do tejto skupiny patrí napríklad elektronické monitorovanie osôb, na ktoré pôjde grant vo výške takmer 27 miliónov eur. Na elektronickú Zbierku zákonov sme dostali grant takmer 10 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #súdy #modernizácia #justícia #Tomáš Borec