Prieskum: Sieť klesla. Nebolo tam moje meno, bráni sa Procházka

Strana Sieť bola po prvý raz testovaná bez spojenia s mojím menom - tak reaguje líder Siete Radoslav Procházka na výsledky prieskumu agentúry Focus, v ktorom strana stratila približne tretinu hlasov voličov. Podľa prieskumu, ktorého výsledky dnes agentúra zverejnila, by preferencie strany Sieť klesli o viac ako päť percent - z júnových 15,8 percenta na júlových 10,6 percenta.

04.08.2014 11:14 , aktualizované: 14:55
Radoslav Procházka Foto: ,
Radoslav Procházka.
debata (191)

„Značku strany ešte potrebujeme v povedomí verejnosti oprieť o konkrétny program a výsledky. A na to sa v týchto dňoch aj sústreďujeme. Svoj čas venujeme dôkladnej príprave ustanovujúceho snemu a o dôveru verejnosti sa budeme uchádzať prípravou kompetentného plánu premeny Slovenska na jednoduchý a užitočný štát,“ hovorí Procházka.

Základné obrysy tohto plánu chcú predstaviť práve na ustanovujúcom sneme v septembri. „Napriek poklesu preferencií považujem Sieť za najsilnejší subjekt opozície a v súčasnosti i jediného dvojciferného súpera vládnej strany, čo je šesť týždňov od vzniku úplne výnimočné. Úsiliu Siete to dáva veľmi nádejnú perspektívu,“ uzatvára líder strany.

Kým v júni by podľa prieskumu agentúry Focus volilo Procházkovu stranu 15,8 percenta respondentov, v júlovom prieskume by Sieti svoj hlas dalo 10,6 percenta opýtaných.

Agentúra Focus prieskum robila od 22. do 29. júla na vzorke 1 051 respondentov. Podľa prieskumu by šlo voliť 65,7 percenta opýtaných.

Smer by vládu sám nezostavil

O viac ako štyri percentá si v prieskume polepšil vládny Smer. V júli by stranu volilo 36,8 percenta opýtaných, v júnovom prieskume mala podporu 32,8 percenta.

Ak by sa voľby konali v júli, tretím najsilnejším politickým subjektom by bolo KDH s 9,7 percenta ( v júni 9,3%). Nasledovali by hnutie OĽaNO so 7,8 percenta (v júni 7,6 %), Most-Híd so 7,1 percenta (v júni päť percent) a SMK, ktorej by svoj hlas dalo 5,2 percenta respondentov (v júni 5,1%).

Smer by mal 72 poslancov, Sieť 20, KDH by zastupovalo 19 zákonodarcov, OĽaNO 15, za stranu Most-Híd by v parlamentných laviciach sedelo 14 a za SMK 10 poslancov.

Pred bránami parlamentu by ostala SDKÚ s podporou 4,9 percenta, SaS so 4,2 percenta, SNS s 3,8 percenta aj NOVA s 3,2 percentami.

Z prieskumu vyplýva, že voliť by vôbec nešlo 19,8 percenta respondentov, 14,5 percenta nevedelo či nechcelo odpovedať a zvyšných 65,7 percenta opýtaných by voliť išlo.

Analytici: Matovičova nahrávka splnila svoj cieľ

Nahrávka rozhovoru s Procházkom, ktorú zhotovil Igor Matovič (OĽaNO) splnila svoj cieľ v podobe zastavenia rastu preferencií strany Sieť. Zhodli sa na tom politológovia Miroslav Kusý a Grigorij Mesežnikov.

Podľa Kusého Matovič nahrávkou zastavil postup Procházku a o to mu išlo od začiatku. Nahrávku však Kusý nepovažuje za jediný dôvod poklesu preferencií strany Sieť. „Je to efekt nových strán, ktoré po vzniku rýchlo vyskočia, ale následne príde ústup,“ povedal. „Bolo to tak aj v prípade Lipšica alebo sulíkovcov, najprv nápor voličov, potom pokles.“ Podľa Kusého bude teraz pre Procházku dôležité, ako dokáže od kauzy odviesť pozornosť a čo vymyslí, aby znovu zaujal sklamaných priaznivcov.

„Matovičova strana má stabilnú podporu, preto je neutralizovanie rastu Siete pre neho výhodné,“ povedal Grigorij Mesežnikov. Napriek tomu, že kauza skomplikovala jej naštartovanie, strana Sieť má podľa neho naďalej šancu byť relevantným hráčom v prieskumoch verejnej mienky. „Je však dôležité, aby Procházka relevantne vysvetlil celú vec svojim priaznivcom,“ dodal. Obaja politológovia sa zhodli, že je ešte skoro odhadovať, ako sa preferencie Siete budú ďalej vyvíjať, ako aj určiť, ktoré strany z toho budú profitovať.

191 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Smer #Sieť