Dostanú deti v polepšovniach viac na tanieri?

Jedna večera navyše alebo olovrant bohatší o jedno jablko? Polepšovne dostanú na jedlo viac peňazí. Stravná jednotka na jedného chovanca sa má od septembra zvýšiť z terajších najviac troch eur na 3,60, čo je zvýšenie o 20 percent. Ako sa to na jedálnom lístku odrazí, reedukačné centrá ešte presne nevedia povedať.

04.08.2014 18:10 , aktualizované: 19:50
pellegrini, dubovcová, verejná ochrankyňa práv Foto: ,
Minister školstva Peter Pellegrini a ombudsmanka Jana Dubovcová
debata (47)

Prilepšenie na stravu oznámil v pondelok minister školstva Peter Pellegrini po rokovaní s ombudsmankou Janou Dubovcovou. Tá pred vyše rokom po prieskumoch v polepšovniach, kde sa viacerí chovanci sťažovali na hlad, žiadala rezort školstva, aby im pridal financie.

Viac peňazí na jedlo najmä pre chlapčenské polepšovne žiadali ich vedenia už niekoľko rokov. „Je to výborná správa. Dlho sme sa o to snažili a so stravou to bude teraz oveľa lepšie,“ tešil sa včera riaditeľ Reedukačného centra v Hlohovci Viktor Vicena. Pred rokom počas návštevy denníka Pravda v polepšovni Hlohovci upozorňoval, že chlapcom stravná jednotka 2,80 eura na deň, ktorú vtedy mali, nestačí. „A chlapci, keď sú hladní, sú prirodzene nervózni. Vždy sa ľahšie robí s dieťaťom, ktoré nie je hladné,“ povedal.

Stravnú jednotku im odvtedy ich zriaďovateľ, okresný úrad v sídle kraja, postupne zvyšoval na terajšiu maximálnu výšku 3,01 eura. Ak budú mať o 60 centov viac, kuchárka bude môcť „vyčarovať“ o niečo pestrejšie jedlo. „Ťažko teraz ešte povedať, ako sa to prejaví. Zrejme pestrejšími raňajkami alebo lepším olovrantom či druhou večerou,“ dodal Vicena. Najmä popoludní a podvečer prichádza totiž „kríza“, ak sú chovanci hladní a nemajú možnosť si vziať z domácej chladničky či komory niečo na zjedenie.

Na výsledky stretnutia s napätím čakal aj riaditeľ Reedukačného centra v Sološnici Vladimír Guba. „Uvidíme, ako to dopadne, ale zvýšenie stravnej jednotky hoci aj o niekoľko centov by pomohlo pridať k jedlu hoci o jedno jablko viac alebo napolitánku k desiate či večeri,“ povedal riaditeľ Guba. V súčasnosti majú v centre, kde sú mladší chovanci, na jedného 2,80 eura na deň, po 20-percentnom zvýšení by to malo byť 3,36 eur.

V polepšovniach sa pre nízke výdavky na stravu pri nákupoch potravín riadia aj akciami v supermarketoch, ak by kupovali drahé jablká, nevyšlo by na polievku. Tam, kde majú záhradu, si zas stravu vylepšujú pestovaním zeleniny.

Zvýšenie stravnej jednotky o 20 percent má začať platiť od 1. septembra a aj polepšovne, kde majú najmenej na chovanca, by mali mať takmer tri eurá na jedného. Zvýšenie nákladov na stravu minister odhaduje na 100– až 200-tisíc eur. „A to si myslím, že som schopný nájsť v rámci existujúceho rozpočtu,“ dodal Pellegrini.

Dubovcová, ktorá pred stretnutím s ministrom žiadala o zvýšenie stravnej jednotky aspoň o euro, aj menší nárast považuje za dobrú správu. „Je to dobrá správa. Oveľa lepšia, ako to bolo doteraz,“ reagovala po rokovaní s Pellegrinim. Tým, že navrhovala zvyšovať výdavky aspoň o euro, podľa svojich slov dávala najavo, že sumu na stravu pre reedukačné centrá treba zvýšiť. „Keď si ministerstvo urobilo vnútorný prepočet, že môže zvýšiť o 20 percent, nemôžete čakať, že poviem, že nesúhlasím. Som rada, že dochádza k zmene,“ podotkla. Naďalej plánuje chodiť opakovane na prieskumy do reedukačných centier a ak zistí, že viac financií na stravu nestačí, tak bude na to opäť upozorňovať.

Do Reedukačného centra v Hlohovci pôjde aj dnes, a to spolu s prezidentom Andrejom Kiskom. V pláne majú aj spoločný obed s chovancami. „Najskôr sme aj rozmýšľali, že im pripravíme niečo špeciálne, ale nakoniec sme sa rozhodli, že budú mať to, čo bolo plánované, a teda tak ako chovanci za iných okolností,“ prezradil včera podvečer riaditeľ centra Vicena. Na obed ich teda čaká tanier zeleninovej polievky, kúsok mäsa po cigánsky, varené zemiaky, rajčinový šalát, jeden kus ovocia a citronáda.

Podobné výdavky na stravu majú aj v detských domovoch. Tam sa však príspevok štátu na stravu tento rok nezvyšuje. Stravná jednotka sa totiž pravidelne zvyšuje podľa podielu zo sumy životného minima, to však zostalo tento rok na rovnakej úrovni ako vlani v júli. Na stravu pre deti od 10 do 15 rokov to v priemere vychádza tri eurá na deň, pre deti od 15 rokov je to v priemere 3,20. V čase sviatkov sa pridáva sedem eur. Rovnakú stravnú jednotku majú na deti aj profesionálni rodičia, ktorí sú zamestnancami detských domovov.

Reedukačné centrá

  • na Slovensku je 13 štátnych reedukačných centier a 1 cirkevné, počas roka v nich býva 620 – 750 detí
  • do centra sa dostávajú na základe rozhodnutia súdu a jeho nariadenia o ústavnej alebo ochrannej výchove, predbežného opatrenia alebo na žiadosť detských domovov, prípadne žiadosť rodičov o umiestnenie dieťaťa na dobrovoľný pobyt
  • dôvodom umiestnenia býva najčastejšie zanedbaná a nezvládnutá výchova, poruchy správania vo forme krádeží, trestná činnosť, záškoláctvo, úteky z domu, drogové závislosti
  • k špeciálnym výchovným zariadeniam patria aj liečebno-výchovné sanatóriá pre menšie deti a diagnostické centrá na kratšie pobyty

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #dávky #reedukačné centrum #polepšovňa #Jana Dubovcová #Peter Pellegrini