Borec navrhuje trestať ďalšie sudkyne

Až po dvoch rokoch od ministrovho návrhu na disciplinárne konanie, má od začiatku tohto mesiaca bratislavská okresná sudkyňa prerušený výkon funkcie.

05.08.2014 14:00
Tomáš Borec Foto: ,
Tomáš Borec.
debata (1)

Svojou nedbalosťou mala zapríčiniť smrť ženy, ktorú na ulici zastrelil jej exmanžel. Teraz čaká kým jej disciplinárny senát uloží trest. Ten bude rozhodovať aj o ďalšej, tentoraz levickej sudkyni, ktorú pred senát posiela tiež minister spravodlivosti Tomáš Borec. Ako, a najmä kedy senáty rozhodnú, nie je jasné, stále je ich väčšina nefunkčných.

Pri bratislavskej sudkyni ide pritom už o tretie konanie proti nej a dôvodom disciplinárneho návrhu na levickú sudkyňu je jej postup v prípade, ktorý riešila. Rozsudky, ktoré v ňom dávala od roku 2009, vyššie súdy opakovane rušili. Prieťahy v tomto konaní konštatoval Ústavný súd. Borec ju navrhuje potrestať znížením platu o 15 percent na tri mesiace.

"Vždy, keď zistím sudcom subjektívne zavinené prieťahy, reagujem disciplinárnym návrhom. Na druhej strane sa snažíme vytvárať podmienky na to, aby k prieťahom vôbec nemuselo dochádzať,“ uviedol minister.

Súdne prieťahy len v prvom polroku tohto roka stáli daňových poplatníkov 435-tisíc eur. Túto sumu sa rozhodol Ústavný súd vyplatiť ako odškodné sťažovateľom, ktorí sa naň obrátili pre pomalé rozhodovanie sudcov. Napriek tomu bol tento rok potrestaný len jeden sudca, a to 30-percentnými zrážkami z platu na pol roka. Ďalšie štyri kárne konania sa skončili bez trestu. Ide však o staršie prípady.

Minister spravodlivosti podal zatiaľ na sudcov 26 návrhov na začatie disciplinárneho stíhania. Disciplinárne senáty však nad nimi nevyniesli žiaden verdikt, pretože je väčšina už dlhší čas nefunkčná. Nedarí sa totiž do nich doplniť členov. Dokopy by mali vyriešiť sťažnosti na 40 sudcov.

To sa zmení už v októbri, keď by sa mali senáty doplniť. Predpokladá sa, že s tým už nebude problém, pretože po novom budú členovia disciplinárnych senátov odmeňovaní. Za rozhodovanie dostanú členovia prvostupňových a odvolacích senátov 44 eur, predsedovia 66 eur. Vytvorí sa aj nový rozvrh práce senátov. Súdna rada by o rozvrhu mala rokovať v septembri a schváliť ho do konca októbra.

Konať bez prieťahov a pochybení by malo sudcov prinútiť aj ďalšie opatrenie, ktoré je zakotvené v novele zákona o sudcoch. Od septembra by totiž mali za svoje pochybenia platiť. Z platu prídu o časť sumy tzv. regresívnu náhradu, ktorú budú musieť uhradiť sťažovateľom namiesto štátu.

Za posledných desať rokov nebol žiaden z 1 400 sudcov potrestaný vyzlečením z talára, hoci návrhov bolo viac. Dvadsať z nich bolo za desať rokov napomenutých, 31 sudcom nariadil disciplinárny súd rôzne zrážky z platu, preložení na nižší súd boli traja sudcovia. Najviac disciplinárnych konaní bolo proti sudcom vedených za porušenie povinnosti sudcu – až 63, 39 sudcov bolo potrestaných za vedomé porušenie povinnosti rozhodovať nestranne a nezaujato a 39 disciplinárnych trestov bolo za pomalé rozhodovanie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo spravodlivosti #Tomáš Borec