KDH a NOVA predložia do NR SR svoje návrhy o lobingu

Návrh zákona o lobingu okrem nezaradených poslancov z NOVA predloží na septembrovú schôdzu parlamentu aj KDH.

05.08.2014 14:21
debata (1)

Ako povedal poslanec hnutia Pavol Hrušovský, poslanecký klub KDH chce zopakovať ten istý návrh, ktorý nebol schválený minulý rok v septembri. „Oprášil som len termíny. Mám ho pripravený a podpísaný poslancami. Už je to vecou len podania,“ povedal.

Zákon o lobingu podľa Hrušovského zapadá do antikorupčnej politiky, ktorá by mala mať za cieľ stransparentniť kontakty najvyšších ústavných činiteľov so záujmovými skupinami alebo lobistami. Hrušovský si myslí, že návrhy KDH a NOVA budú zrejme identické. „Dôležitý je zámer vstúpiť do tohto priestoru, nie kto čo predkladá,“ konštatoval Hrušovský.

Poslanci môžu podávať návrhy zákonov, aby sa stihli prerokovať na septembrovej schôdzi, do 22. augusta. "Do tohto termínu chcem, aby sme návrh podali,“ dodal Hrušovský. Parlament rokoval naposledy o lobingu v septembri 2013, keď návrh zákona predložilo KDH. Poslanci Národnej rady SR ho neposunuli do druhého čítania.

V zákone kresťanskí demokrati definovali, kto môže byť lobista a za akých podmienok môže lobing vykonávať. Návrh definoval pojem lobing, stanovuje podmienky, za akých sa môže uskutočniť a zároveň určuje práva a povinnosti lobistov a verejných funkcionárov. Zároveň by stanovil sankcie za porušenie príslušných ustanovení. Lobista podľa odmietnutého návrhu vykonáva lobing na základe žiadosti klienta alebo vo svoj prospech.

Lobovať by mohli u verejných funkcionárov, ktorých taxatívny výpočet ustanovuje zákon. Podmienkou pre výkon lobingu je zaregistrovanie lobistu do zoznamu, ktorý vedie ministerstvo vnútra. Lobista okrem zákonom stanovených náležitostí mal podľa návrhu uviesť i informáciu, v akej oblasti vykonáva alebo plánuje vykonávať lobing.

Aj hnutie NOVA oznámilo, že jeho poslanci predložia v septembri do parlamentu návrh zákona o lobingu. Ako povedal na tlačovej besede nezaradený poslanec NR SR a predseda NOVA Daniel Lipšic, zákon o lobingu nie je všeliekom, definuje však, čo lobing je. Národná rada SR by podľa návrhu NOVA viedla centrálny zoznam lobistov.

Vyššie územné celky by viedli takéto registre lobistov v krajoch. NOVA navrhuje, aby verejní funkcionári, najmä ministri, zverejňovali svoj pracovný program sedem dní spätne, aby ľudia vedeli, aké lobistické kontakty absolvovali. Lobista by nesmel sľúbiť pri lobingu dar. Lobovaná osoba nemôže ani dať prijať. Návrh obsahuje sankciu do 50 000 eur, ak by niekto obchádzal zákon.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #TV Nova #lobing