Prezident Kiska si dal obed v reedukačnom centre mládeže

Prezident Andrej Kiska v utorok obedoval s chovancami v Reedukačnom centre mládeže v Hlohovci. Pozvala ho tam verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová, aby upozornila, ako funguje stravovanie v týchto zariadeniach na Slovensku. Podľa nej sú totiž stravovacie možnosti nedostatočné.

05.08.2014 15:20
Andrej Kiska, prezident, Reedukačné centrum,... Foto: ,
Prezident Andrej Kiska a verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová počas návštevy Reedukačného centa v Hlohovci.
debata (98)

Po pondelňajšej informácii ministra školstva, že sa financie zvýšia, je spokojná. „Budeme však ďalej chodiť po týchto zariadeniach, tak časom sa ukáže, ako tá suma pokryje potreby mládeže. Treba však riešiť aj ďalšie systémové zmeny vo vnútri zariadení a prijať novú legislatívu,“ upozornila Dubovcová.

Prezident Andrej Kiska a riaditeľ centra Viktor...
Prezident Andrej Kiska a riaditeľ Reedukačného...
+12Prezident Andrej Kiska počas odchodu z...

Podľa nej je najväčším problémom to, že neexistujú iné možnosti pre mládež na Slovensku, ktorá pochádza z rodín, kde zlyháva výchova, a môžu absolvovať iba pobyt v takýchto zariadeniach, často ďaleko od svojho bydliska. Chýba aj dostatočná diagnostika pred umiestnením, ale aj sledovanie výsledkov po prepustení zo zariadenia a ďalším problémom sú názory verejnosti na reedukačné centrá. „Pretrváva názor, že v týchto zariadeniach sú deti, ktoré páchajú trestnú činnosť a treba ich izolovať, čo nie je pravda, pretože v rámci možností majú mnohé z nich voľný pohyb a vychádzky do mesta, takže je potrebné postupne meniť pohľad ľudí na reedukačné centrá,“ dodala Dubovcová.

Prezident Andrej Kiska si v utorok dal obed, ktorý bol zaradený do jedálnička ešte pred jeho návštevou. „Obed mi chutil výborne a deti mi potvrdili, že to bolo rovnaké jedlo, ako tu majú bežne, ale diskutovali sme s deťmi aj s vedením centra o tom, ako čo najlepšie použiť navýšenie peňazí, ako im pomôcť hlavne pri tom večernom hlade, ktorý ich najviac trápi, čo je však asi problém u väčšiny detí vo veku 14 – 15 rokov,“ povedal Kiska po obede v spoločnosti štyroch mladíkov. Zvyšných vyše tridsať chovancov je totiž na prázdninách v rodinách. „Na obed sme dnes mali zeleninovú polievku s krupicovými haluškami, bravčové karé po cigánsky, rajčinový šalát, citronádu a ako ovocie hrozno,“ informovala vedúca jedálne Jana Palkovičová.

Minister školstva Peter Pellegrini v pondelok sľúbil, že zvýši dávku na stravu pre deti v reedukačných centrách o 20 percent, teda na 3,60 eura. Povedal to po stretnutí s verejnou ochrankyňou práv Janou Dubovcovou. Stane sa tak podľa jeho slov k 1. septembru. Pôjde o sumu medzi 100– až 200-tisíc eur, čo je Pellegrini podľa vlastných slov schopný nájsť v rámci existujúceho rozpočtu rezortu školstva. V reedukačných centrách je momentálne približne od 620 do 750 detí v priebehu roka. „Keby boli u nás 365 dní v roku, to zvýšenie by znamenalo pri tej najvyššej sadzbe stravného, ktoré je dnes niekde na úrovni troch eur, zvýšenie na 3,6,“ vysvetlil v pondelok Pellegrini. Ako dodal, centrum, ktoré sa rozhodne využiť vyššiu stravnú jednotku, dostane na ňu peňažné prostriedky.

V Hlohovci tak urobili už pred niekoľkými mesiacmi po nástupe nového riaditeľa. „Je faktom, že niekedy im nechutí jedlo, pretože ich stravovacie návyky sú rôzne, ale stravovanie sa v posledných mesiacoch zlepšilo, zvýšili sme im pri niektorých potravinách dávky a zaviedli sme druhú večeru, ale je fakt, že predtým boli tie stravné dávky nízke,“ informoval riaditeľ Reedukačného centra mládeže v Hlohovci Viktor Vicena. Jeden z chovancov potvrdil, že je so stravou spokojný. „Najhoršie je iba to, že nemôžeme jesť, kedy chceme a vtedy je ten hlad ešte väčší, ale máme tu rôznych chalanov, niektorí by zjedli aj koňa a sú takí, ktorí sa neustále sťažujú, mne to však stačí a som spokojný,“ povedal 16-ročný Robert z Tornale, ktorého skôr trápilo to, že zostal v zariadení, keďže v jeho rodine nie sú vhodné podmienky, aby tam prežil prázdniny.

98 debata chyba
Viac na túto tému: #strava #Hlohovec #reedukačné centrum #polepšovňa #Andrej Kiska #Jana Dubovcová