Útok Hlinu na Martvoňa bol iba priestupkom

Vlaňajšia parlamentná bitka poslancov Hlinu a Martvoňa zrejme nebude mať žiadnu trestnoprávnu dohru, uviedla v utorok spravodajská televízia TA3. Polícia nezačala ani len trestné stíhanie, útok poslanca Hlinu posúdila ako priestupok. Smerák Anton Martvoň, ktorý na Hlinu podával trestné oznámenie, s takýmto rozhodnutím nesúhlasí. Postup vyšetrovateľa aktuálne preveruje generálna prokuratúra.

05.08.2014 18:50
hlina, bitka, parlament, martvoň Foto:
Bitka poslancov Hlinu a Martvoňa
debata (25)

Poslanec Alojz Hlina vybehol na Martvoňa na vlaňajšej septembrovej schôdzi parlamentu počas rozpravy o exekúciách. Išlo vôbec o prvý takýto fyzický útok priamo v rokovacej sále. Martvoň bitku v sále neopätoval, no reagoval na ňu trestným oznámením za útok na verejného činiteľa a výtržníctvo. Hlinovi hrozilo až päť rokov za mrežami, polícia však dôvody na to, aby sa týmto prípadom zaoberala, nenašla. „Vec bola uznesením vyšetrovateľa v zmysle Trestného poriadku odovzdaná obvodnému úradu Bratislava na prejednanie priestupku, pretože nebol dôvod na začatie trestného stíhania, alebo na odloženie veci,“ uviedla pre TA3 bratislavská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová.

Poslancovi Hlinovi tak teraz hrozí nanajvýš pokuta. O tom, aká bude vysoká, a či ju vôbec dostane, však ešte rozhodnuté nie je. „Úplne logicky to zamietli, možno až na môj smútok…,“ povedal Hlina pre TA3.

Poslancovi Martvoňovi sa postup polície a prokuratúry v tomto prípade nepozdáva a preto sa obrátil na generálnu prokuratúru. „Podal opakovaný podnet na generálnu prokuratúru na preskúmanie postupu vyšetrovateľa Policajného zboru a prokurátorov,“ potvrdila hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. „Objavilo sa záhadne veľa zjavných pochybení okresnej prokuratúry a vyšetrovačky, ktoré krajská prokuratúra odignorovala. Nehovoriac o tom, že by niektorí prokurátori mali vrátiť právnický diplom,“ poznamenal písomne Martvoň.

Martvoň navyše tvrdí, že polícia si nedala za celý rok tú námahu, aby vypočula svedkov incidentu. „Pán Hlina i so svojím svokrom sa to snažia všemožne ututlať,“ uviedol Martvoň. „To by bolo v môj prospech, keby sa v tom pokračovalo, však, čo by som si viac mohol želať, akú reklamu, ako keby mňa naťahovali po súdoch, kvôli tomu, že si poslanec Smeru cvrkol do stoličky,“ reagoval Hlina. Podľa Predajňovej generálna prokuratúra opakovaný podnet posúdi a vybaví v zákonnej lehote. Útok riešil bezprostredne aj mandátový a imunitný výbor parlamentu. Potrestať Hlinu však nevedeli, v rokovacom poriadku totiž nikto s bitkou poslancov nepočítal.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #bitka #Alojz Hlina #Anton Martvoň