Šéfovia viacerých prokuratúr skončili vo funkciách

Prokuratúru čaká zemetrasenie, podľa informácií TA3 skončili vo funkciách viacerí šéfovia okresných a krajských prokuratúr. Zaúradovala novela o prokuratúre, ktorá ležala viac ako dva a pol roka na ústavnom súde.

05.08.2014 20:00
debata (6)

Podľa exministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej fungovala prokuratúra ako štát v štáte. Rozhodla sa to zmeniť aj novými pravidlami pre výberové konania na posty šéfov prokuratúr. Novela počítala s tým, že vtedajší vedúci prokurátori skončia a budú nové výberové konania. „Jeho funkcia zanikne vymenovaním krajského prokurátora na základe výberového konania uskutočneného podľa ustanovení tohto zákona účinných od 1. októbra 2011, najneskôr však zanikne 1. februára 2013,“ citovala TA3 znenie zákona.

Smer však poslal zmeny na ústavný súd, ktorý pozastavil ich platnosť. Čas plynul a výberové konania po novom sa do 1. februára 2013 nestihli. Ústavný súd rozhodol až tento rok v máji, nové pravidlá pre výber prokurátorov nezrušil. Od minulého týždňa teda platia – vrátane zániku funkcií. „Ústavný súd rozhodoval tak dlho v tej veci, že tieto lehoty, stanovené zákonom v prechodných ustanoveniach, sa už pominuli, pretože sa počítalo s rokom 2013 a dnes je už rok 2014. Takže áno, vzniká tu istý právny problém,“ uviedla pre TA3 Žitňanská.

Podľa informácií TA3 viacerým krajským a okresným prokurátorom, aj ich námestníkom, generálna prokuratúra už oznámila, že im funkcia zanikla. Zároveň však dostali dočasné poverenie šéfovať aj naďalej, kým z výberových konaní nevzídu ich nástupcovia. Tie musí generálny prokurátor vyhlásiť najmenej 60 dní pred ich konaním. Zmeny sa však nedotkli všetkých prokuratúr. Zistiť presne ktorých áno a ktorých nie, sa TA3 zatiaľ nepodarilo.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #prokurátori #Lucia Žitňanská