Expolicajt chcel pozabíjať aj bývalých kolegov

Postavil na nohy špeciálne policajné jednotky aj Liptovský Mikuláš. Hľadaný expolicajt Ján Antoška (31) so žoldnierskym výcvikom, ktorý sa po roku skrývania tajne vrátil domov, je už v rukách polície. Nie však dobrovoľne, ale po dramatických udalostiach. Najskôr sa jedenásť hodín úspešne bránil zabarikádovaný v rodičovskom dome a strieľal na všetko, čo sa pohlo. Až keď ho včera nadránom kukláči postrelili do ruky, podarilo sa im ho chytiť. Podľa veliteľa zásahu, prvého viceprezidenta Policajného zboru Milana Lučanského, takú prestrelku ešte špecializované útvary nezažili.

05.08.2014 21:45 , aktualizované: 06.08.2014 19:30
Antoška, expolicajt, Liptovský Mikuláš, streľba Foto: ,
Policajný zásah.
debata (39)
Ján Antoška
Ján Antoška Ján Antoška

Zásah bol o to náročnejší, že polícia mala informácie o vyhrážkach expolicajta, ktorý sa vyjadril, že on do basy nepôjde, živého ho nedostanú a ak ho majú zavrieť, ešte predtým zoberie so sebou pár policajtov.

Práve preto si podľa Lučanského situácia vyžiadala nasadenie 55 príslušníkov troch špecializovaných jednotiek. Zasahovali dva pohotovostné policajné útvary zo Žiliny a z Prešova a z Bratislavy museli dokonca povolať Útvar osobitného určenia. Jeho členovia sú špeciálne vycvičení a vyzbrojení na podobné zásahy. Nasadení boli napríklad pri vražde podnikateľa z Polomky Jána Kubašiaka, ktorého zastrelili bývalí policajti, či v prípade údajného kanibala na východe Slovenska.

Antoška, ktorý bol v polícii od januára 2004, je totiž špeciálne vycvičený, má výbornú kondičku a ovláda bojové umenie. Lučanský hovorí, že vo svojom voľnom čase si kedysi chodil zarábať na ultimátne zápasy v tzv. klietke, kde sa stávkuje na víťaza. Keďže sa pri týchto zápasoch zranil a už nemohol bojovať, vyschol mu podľa Lučanského zdroj vedľajších príjmov a začal aj s komplicmi organizovať lúpežné prepadnutia, ktoré robil až po práci. Niekedy až dve za deň. Išlo mu vždy o peniaze v hotovosti.

Polícia viacerých jeho komplicov zadržala a jeden z nich prehovoril. Tak sa vyšetrovatelia dostali k informáciám, že do lúpeží bánk či predajní po celom Liptove je namočený aj ich kolega, ktorý má prístup k policajným informáciám. Po tomto zistení ho obvinili zo štyroch lúpeží a prepustili z polície. Hneď nato zmizol, polícia po ňom rok pátrala a bol na neho vydaný aj zatykač. Preverovala tiež informácie, že zmizol do Kanady.

Bývalého operatívca vypátrali v týchto dňoch príslušníci Odboru cieľového pátrania policajného prezídia. Lučanský si myslí, že expolicajtovi pravdepodobne došli zdroje, ktoré využíval pri svojom úteku, a preto sa obrátil na svojich najbližších. Matka, brat aj jeho priateľka, ktorí boli v rodinnom dome pri zásahu polície, jeho prítomnosť v dome zapierali. Otec nebol v tom čase doma, je na liečení v kúpeľoch.

Po zásahu kukláčov leží expolicajt Antoška v nemocnici v Liptovskom Mikuláši, kde ho stráži polícia. Lekári ho ošetrili, lebo bolo podozrenie, že mohol mať poranenú ramennú tepnu. Už dnes by mal sudca Okresného súdu v Žiline rozhodnúť o jeho väzobnom stíhaní. Na bývalého policajta je na Okresnom súde v Žiline podaný návrh na obžalobu za štyri lúpeže, ktorý podala na expolicajta prokuratúra na podnet Inšpekcie ministerstva vnútra. Tá túto trestnú činnosť policajta vyšetrovala už dlhšie. Ak ho sudca pošle do väzby, skončí v trenčianskej väzenskej nemocnici.

Policajná dráma v Liptovskom Mikuláši trvala 11... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Antoška, expolicajt, Liptovský Mikuláš, streľba Policajná dráma v Liptovskom Mikuláši trvala 11 hodín.

Podľa prvého policajného viceprezidenta k tomuto návrhu na obžalobu pribudnú ešte obvinenia z ďalších štyroch lúpeží bánk a rozličných predajní a dvoch krádeží. Expolicajtovi hrozí aj obvinenie z pokusu o zabitie policajta, za streľbu na ďalších policajtov, obvinenie zo zločinu všeobecného ohrozenia a nedovoleného ozbrojovania. Za toto všetko môže dostať až mimoriadny trest 25 rokov za mrežami. „Keďže mu hrozí ako členovi organizovanej zločineckej skupiny vysoký trest, nemal čo stratiť. On robil všetko pre to, aby nebol zadržaný, aby sa mu podarilo ujsť,“ dodal k včerajšiemu zásahu Lučanský.

Aj napriek streľbe, množstvu kukláčov a prítomnosti obrneného transportéra, do ktorého, mimochodom, Antoška tiež strieľal, nebola večer na začiatku zásahu v Liptovskom Mikuláši núdza o zvedavcov. Na drámu v priamom prenose sa v utorok večer prišlo pozrieť niekoľko stoviek ľudí, do stredajšieho rána z nich vydržalo asi 30. Medzi nimi musel čakať aj jeden zo susedov expolicajta, ktorý sa do svojho domu po návrate z rybačky dostal až nadránom.

Socháňova ulica v širšom centre mesta, na ktorej je rodinný dom expolicajtových rodičov, bola totiž počas akcie celá uzatvorená a spolu s ňou i susedné ulice vrátane časti hlavnej mestskej tepny. Tú sprejazdnili okolo siedmej hodiny ráno, keď sa skončil policajný zásah a zraneného expolicajta odviezli do nemocnice.

Až do 12. hodiny bola stále uzavretá Socháňova ulica, pretože policajti aj pyrotechnik robili v sprievode rodiny zatknutého muža aj mestského policajta prehliadku domu. Ako uviedla hovorkyňa mesta Slávka Kellová, liptovskomikulášski mestskí policajti zároveň pomáhali štátnej polícii počas akcie pri regulovaní dopravy v meste.

Postupne opustil mesto aj policajný transportér, ktorý do Mikuláša prišiel zo Žiliny. Aj keď už bola atmosféra uvoľnená a mesto sa postupne vracalo do zabehaných koľají, naďalej žilo témou číslo jedna, 11-hodinovou policajnou akciou. „Veľmi som sa bála, nie je nič príjemné, keď sa v blízkosti vášho domu strieľa, nemohla som vôbec spať,“ povedala pani zo susedstva. „Sme z toho zhrozené, takáto dráma v našom meste, nikdy by mi ani nenapadlo, že sa tu čosi také udeje,“ komentovala 43-ročná obyvateľka mesta.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #lúpež #Liptovský Mikuláš #expolicajt #ozbrojenec #Liptov