Pojednávanie s farárom obžalovaným zo sexuálneho zneužívania odročili

Katolícky kňaz obžalovaný zo sexuálneho zneužívania v stredu na súd do Nitry neprišiel, chýbal aj jeho obhajca. Okresný súd tak odročil pojednávanie s farárom Pavlom K.(48), ktorý mal podľa polície na fare v Nevidzanoch sexuálne zneužiť 11-ročné dievča.

07.08.2014 12:00
debata (10)

Dôvod odročenia bol podľa hovorcu Okresného súdu v Nitre Mária Pivarčiho ten, že sa na pojednávanie nedostavil obhajca farára. „Ospravedlnil sa z rodinných dôvodov. Zdôvodňoval to úmrtím v rodine, no súd takéto vysvetlenie neakceptoval a uložil obhajcovi peňažnú pokutu 500 eur,“ povedal hovorca. Najbližšie pojednávanie s kňazom bude 1. októbra. V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na 3 až 10 rokov.

Farára obvinila polícia vlani v septembri, prokuratúra ho obžalovala v máji tohto roku. Nitriansky biskup Viliam Judák ho odvolal z funkcie až dva týždne po začatí policajného vyšetrovania a až deň po tom, čo na kauzu upozornili médiá. Farár sa z Nevidzian medzitým odsťahoval, biskup mu nariadil neplatené voľno a dal zároveň zákaz verejne pôsobiť až do vynesenia rozsudku.

Mesiac po vypuknutí kauzy sa navyše objavili podozrenia, že kňaz sexuálne obťažoval ďalšiu tínedžerku, v nitrianskej mestskej časti Janíkovce. Podľa televízie TA3 mal nitriansky biskup o tom vedieť a v tichosti farára preložil do novej farnosti v Nevidzanoch. Biskupstvo odmietlo, že by zmena pôsobiska bola trestom, a až do skončenia súdu Judák odmieta celú situáciu komentovať. Prípad sa stal v Janíkovciach pred troma rokmi. Matka dievčaťa nepodala trestné oznámenie na kňaza a celé to riešila len s biskupom. Podľa nitrianskej policajnej hovorkyne Boženy Bruchterovej polícia v tomto prípade nezačala trestné stíhanie.

Podľa sociológov sa už aj v minulosti sexuálne či finančné škandály kňazov riešili tak, že ich cirkev preložila do odľahlých obcí. Zmena miesta však podľa odborníkov neprinesie zmenu správania kňazov.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #farár #Nevidzany #zneužitie