Kauzu odpočúvania drží Čentéš stále v šuplíku

Neprimerane dlho, až tri roky, vyšetruje prokurátor kauzu odpočúvania novinárov denníka Pravda, riaditeľa TA3 a desiatok ďalších nevinných civilistov vojenskými agentmi. Škandál s odpočúvaním sa stal počas vlády Ivety Radičovej. Premiérka po prevalení kauzy vtedajšieho ministra obrany Ľubomíra Galka okamžite odvolala.

07.08.2014 10:51 , aktualizované: 20:00
Ľubomír Galko, Iveta Radičová Foto: ,
Aféra s odpočúvaním sa prevalila v novembri 2011, keď ministerstvu obrany a vojenským tajným šéfoval Ľubomír Galko (na snímke z júla 2010
debata (116)

Prípad podľa denníka Pravda dozoruje prokurátor Jozef Čentéš, ktorý bol kandidátom strany SaS na post generálneho prokurátora. Námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky mu nariadil, aby prípravné konanie uzavrel do konca septembra.

Šufliarskeho príkaz prišiel po tom, ako koncom júla minister obrany Martin Glváč upozornil na pomalé vyšetrovanie tejto kauzy, keď sa u generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára informoval, ako pokračuje. Minister vtedy upozornil, že rezort obrany čelí žalobám troch osôb, ktoré žiadajú odškodnenie za to, že boli nelegálne odpočúvané. Rovnako informoval, že dotknutých zamestnancov ministerstva a príslušníkov Ozbrojených síl ako svedkov nikto nepredvoláva vypovedať. Čižnár ešte pred návštevou Glváča nariadil Šufliarskemu, aby rýchlosť a plynulosť konania preskúmal.

„Preskúmaním súvisiacich spisových materiálov bolo zistené, že trestné konanie trvá takmer tri roky, pričom dĺžka konania nie je adekvátna a primeraná závažnosti skutku,“ tvrdí hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová. Námestník Šufliarsky preto písomne nariadil dozorujúcemu prokurátorovi, aby skončil prípravné konanie do konca septembra.

Vo veci je obvinený bývalý šéf Vojenského obranného spravodajstva Pavol Brychta a ďalší štyria vojenskí agenti.

Podľa informácií denníka Pravda doteraz neboli vypočutí viacerí dôležití svedkovia, medzi nimi aj piati sudcovia z Trenčína, ktorí dávali na odpočúvanie súhlas. K tomu, či prokurátor už vypočul Brychtu a ďalších štyroch tajných, sa nechceli z prokuratúry vyjadriť. Odôvodnili to tým, že prípravné konanie je neverejné.

Aféra s odpočúvaním sa prevalila v novembri 2011, keď ministerstvu obrany a vojenským tajným šéfoval člen SaS Ľubomír Galko. Agenti Vojenského obranného spravodajstva, ktoré viedol Pavol Brychta, nelegálne odpočúvali od jari 2011 redaktorov denníka Pravda, vtedajšieho šéfa televízie TA3 Michala Gučíka a desiatky ďalších ľudí, medzi nimi boli aj zamestnanci ministerstva obrany. Po medializácii kauzy vtedajšia premiérka Iveta Radičová odvolala Galka z funkcie ministra a neskôr aj Brychtu z postu šéfa Vojenského obranného spravodajstva.

Pravda oslovila Čentéša s otázkami, prečo vyšetrovanie trvá dlho a či sa necíti byť zaujatý, keďže ho s exministrom Galkom spája strana SaS. Čentéš sa nechcel vyjadriť a odkázal nás na tlačové oddelenie Generálnej prokuratúry.

Hovorkyňa k tomu povedala, že každý prokurátor je povinný v trestnej veci, ktorú dozoruje, posudzovať aj svoju zaujatosť. Šufliarsky po preskúmaní spisov zistil, že dozorový prokurátor zaujatosť neoznámil. „Ani žiadna strana trestného konania nevzniesla proti nemu námietku zaujatosti,“ spresnila Predajňová.

Podľa trestného právnika Jozefa Medelského sa nedá pri vyšetrovaní takejto aféry jednoznačne určiť primeraná dĺžka prípravného konania. „Je to individuálne. Trestné stíhanie sa musí začať do 30 dní a vyšetrovanie by malo byť skončené do šiestich mesiacov. Vždy sa to však dá predĺžiť,“ vysvetľuje právnik. To sa podľa neho deje aj v tomto prípade, keď sa vyšetrovanie ťahá už takmer tri roky. Obviniť dozorujúceho prokurátora z prieťahov môže podľa Medelského jedine súd. Na ten by sa však najprv museli obrátiť poškodené osoby. „V tomto prípade napríklad novinári či bývalý šéf televízie. Mohli by namietať prieťahy na Ústavnom súde. Ak by potvrdil, že k prieťahom došlo, mohli by dostať finančné odškodnenie,“ spresnil.

Skončenie prípravného konania môže dopadnúť rôzne. Dozorujúci prokurátor môže podať žalobu na súd a začne sa súdne konanie. V prípade zistenia, že sa skutok nestal, môže trestné stíhanie zastaviť, alebo ho prerušiť pre nedostatok dôkazov proti obvineným.

Podľa Medelského prichádza do úvahy aj variant, že prokurátor vyšetrovanie do staveného termínu neskončí. „Dozorujúci prokurátor vyhlási, že potrebuje čas, lebo sa objavili nové dôkazy, ktoré treba prešetriť. Takto sa konanie môže predlžovať donekonečna,“ dodal advokát.

Čo sa teda stane, ak Čentéš nedodrží septembrový termín? Generálna prokuratúra nekonkretizovala, ako bude v takomto prípade postupovať. „V prípade, že prípravné konanie nebude ukončené v zákonnej lehote, bude rozhodnuté o ďalších zákonných opatreniach,“ odkázala Predajňová. Advokát Medelský upozornil, že dozorujúcemu prokurátorovi nemusí za to hroziť postih. Jeho disciplinárne stíhanie prichádza na rad až vtedy, ak by sa v prípade potvrdili prieťahy.

© Autorské práva vyhradené

116 debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Čentéš #Ľubomír Galko #Peter Šufliarsky #odpočúvanie novinárov