Bardejov môžu vyškrtnúť zo zoznamu UNESCO

Bardejovu hrozí pre modernú stavbu vyškrtnutie zo zoznamu UNESCO. Jej projekt totiž naruší chránené výhľady z historického jadra mesta, ktoré je mestskou prírodnou rezerváciou a je zapísané do zoznamu. Krajskí pamiatkari na tento problém upozornili vedenie mesta, ktoré vydalo investorovi súhlas na stavbu. Bardejovská radnica nerešpektovala ani protest prokurátora. Teraz ide do sídla UNESCO v Paríži signál, že v blízkosti chránenej lokality môže dôjsť k negatívnemu zásahu do kultúrneho dedičstva.

08.08.2014 10:00
Historické jadro mesta Bardejov je zapísané do... Foto:
Historické jadro mesta Bardejov je zapísané do zoznamu UNESCO.
debata (9)

Krajský pamiatkový úrad v Prešove pravidelne UNESCO informuje o stave zachovania lokalít svetového dedičstva na Slovensku. Tentoraz od neho dostane správu aj o výstavbe obchodno-zábavného zariadenia tzv. X-centra s premostením Kellerovej ulice, čím podľa pamiatkarov dôjde k výraznému narušeniu jedinečnej zachovanej urbanistickej štruktúry.

Podľa riaditeľky pamiatkového úradu Evy Semanovej stavba sa síce nachádza mimo ochranného pásma, pamiatkari sú však zaviazaní sledovať aj vývoj okolia chránenej lokality. Bardejov prijal na návrh UNESCO materiál Manažment plán lokality svetového dedičstva na roky 2013 – 2020, ktorý ho zaväzuje dodržiavať "limity rozvoja v okolí chránenej lokality a tiež posúdenie a zapracovanie ochrany dôležitých pohľadov na danú lokalitu“. Podľa Semanovej práve v časti „pohľadov“ mesto svojím schválením stavby porušuje tento svoj záväzok.

Problém je, že podľa pôvodného zámeru investora X-centra má byť nad cestou vo výške druhého poschodia kaviareň, z ktorej by mali návštevníci výhľad na historické jadro mesta. Lenže podľa pamiatkového úradu by kaviareň bránila výhľadu z Radničného námestia na Kellerovu ulicu. Podľa Semanovej ak UNESCO tento zámer vyhodnotí ako veľmi negatívny zásah, môže dať Bardejov na zoznam ohrozených lokalít. Potom vyzve vlastníka stavby, aby urobil nápravu. Ak by k tomu nedošlo, mohlo by pristúpiť k vyškrtnutiu Bardejova zo zoznamu, kde je mestská pamiatková rezervácia od roku 2000.

Bardejov by tak stratil veľa. Lokality, ktoré si označenie „svetové dedičstvo“ zaslúžili, musia počítať s množstvom výhod a nevýhod, ktoré sa s ním spájajú. Byť na zozname pamiatok UNESCO so sebou prináša zvýšené nároky na starostlivosť o pamiatky, striktné dodržiavanie zásad s ich narábaním aj brzdenie výstavby novodobých budov. Negatíva, ktoré sa s účasťou na tomto zozname spájajú, vyváži množstvo pozitív, ktoré si obyvatelia miest často neuvedomujú. Okrem zvýšenej atraktivity, zachovania historickej atmosféry miest, to pre obyvateľov znamená aj zvýšenie turizmu, vznik nových pracovných možností a imidž mesta.

Hovorca ministerstva kultúry Jozef Bednár uviedol, že „mesto Bardejov musí prijať také riešenia, aby výstavba neporušila princípy, ktoré musia dodržiavať pamiatky zaradené do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva“.

Poslanec mestského zastupiteľstva v Bardejove Ján Židzik sa k problému nevedel vyjadriť, navyše bol touto informáciou zaskočený. „Viem to až teraz a bolo by to dosť vážne, ak by došlo k vyškrtnutiu Bardejova zo zoznamu UNESCO. Musím si preveriť niektoré fakty a potom sa môžem vyjadriť podrobnejšie,“ povedal Židzik.

Jeho kolega Jozef Kuchta má na vec jasný názor. Podľa neho je konanie pamiatkového úradu spochybniteľné. „Nemyslím si, že ide o seriózny prístup. Podľa mňa v prípade daného objektu nejde o drastický zásah do mestskej pamiatkovej rezervácie, možno ak, tak do ochranného pásma. Vážim si prácu pamiatkarov, ale zasahovať aj do širšieho okolia centra nie je fér. Veď nebyť prístupu vedenia mesta k historickému centru, pamiatkari by nemali čo chrániť,“ myslí si Kuchta. Dodal, že samotný objekt X-centra by mohol byť atraktívny pre toto územie, lebo sa otvorí celkový výhľad na vstup do mestskej pamiatkovej rezervácie.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #UNESCO #Bardejov