Úrad verejného zdravotníctva vydal odporúčania v súvislosti s ebolou

Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) v súvislosti s epidémiou eboly v západnej Afrike vydal odporúčania pre cestovateľov zo Slovenska, ktorí navštívili krajiny spomínanej oblasti, hoci riziko nákazy je nízke.

08.08.2014 12:41
debata (7)

Úrad zároveň upozornil, že odporúčania Výboru pre núdzové situácie podľa Medzinárodných zdravotných predpisov sa týkajú predovšetkým krajín, ktoré sú postihnuté vírusovým ochorením ebola.

„Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky je v neustálom kontakte s európskymi kompetentnými orgánmi a zúčastňuje sa na audiokonferenciách zahraničných výborov, ktoré sa zaoberajú touto problematikou. Európske centrum pre prevenciu a diagnostiku ochorení pravidelne zasiela ÚVZ SR, odboru epidemiológie, aktuálne informácie o vývoji epidemiologickej situácie ochorenia,“ dodala hovorkyňa ÚVZ SR Lenka Skalická.

ÚVZ SR odporúča osobám, ktoré sa vrátili z postihnutých oblastí, monitorovať svoj klinický stav minimálne 21 dní od príchodu, čo je inkubačná lehota ochorenia (2 až 21 dní). V prípade, že sa u cestovateľov, ktorí sa vrátili z postihnutých oblastí objavia klinické príznaky ako horúčka, nevysvetliteľná únava, hnačky, bolesti hrdla, kašeľ alebo iné závažné príznaky, majú zostať doma, kontaktovať telefonicky svojho ošetrujúceho lekára a informovať ho o cestovateľskej anamnéze.

Ošetrujúci lekár má hlásiť podozrenie na ebolu príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva a územne príslušnej infekčnej klinike, resp. infekčnému oddeleniu. To má ďalší postup konzultovať s Klinikou infektológie a geografickej medicíny v Bratislave, keďže disponuje lôžkami spĺňajúcimi stupeň biologickej bezpečnosti (BSL 4). Príslušný regionálny úrad by zabezpečil kompletné epidemiologické vyšetrenie prípadu a výsledok vyšetrenia nahlásil odboru epidemiológie ÚVZ SR. V prípade potreby laboratórneho vyšetrenia biologického materiálu osoby podozrivej z nákazy vírusom eboly by ÚVZ SR odporučil zabezpečiť diagnostiku v akreditovanom laboratóriu v zahraničí (napríklad Robert Koch Institute, Nemecko).

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok označila epidémiu eboly v západnej Afrike za dôvod na vyhlásenie medzinárodného stavu ohrozenia, ktorý si vyžaduje prijatie mimoriadnych opatrení s cieľom zastaviť šírenie vírusu. (Viac čítajte v článku Afrika nezastavila ebolu, WHO vyhlásila stav ohrozenia.)

Vírusové ochorenie ebola

Ebola je jedným z najobávanejších vírusových ochorení na svete, keďže sa prakticky nedá liečiť a neexistuje proti nej schválená očkovacia látka. Prejavuje sa zvracaním a hnačkou ako aj vnútorným a vonkajším krvácaním. Úmrtnosť dosahuje okolo 50 percent.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Úrad verejného zdravotníctva #ebola #západná Afrika