Jednotné zmluvy pri osobnom predaji majú stopnúť šmejdov

Spoločné zmluvy pre všetky firmy združené v Asociácii spoločného predaja (AOP) ako ďalší krok k transparentnosti a čistote predaja pripravuje asociácia v týchto dňoch. Asociácia združuje päticu spoločností, ktoré tvoria gro firiem podnikajúcich na Slovensku v osobnom predaji.

10.08.2014 09:10
debata (1)

„Všetky členské spoločnosti asociácie budú používať pri predaji návrh rovnakej zmluvy, ktorá reaguje na nedávno schválený zákon o ochrane spotrebiteľa pri predaji tovaru. Ľudia budú mať istotu, že všetky firmy v Asociácii osobného predaja postupujú výhradne podľa zákona a žiadna z firiem ich nepodvedie,“ povedal viceprezident AOP Ivan Chobot.

Nová zmluva má tri strany, hovorí o dodávke tovaru, spôsobe úhrady kúpnej ceny i mieste doručenia tovaru. Obsahuje aj reklamačný poriadok, poučenie o uplatnení práv spotrebiteľa, ako aj formulár pre prípad, že si zákazník želá odstúpiť od zmluvy. Súčasťou dokumentu je etický kódex Asociácie osobného predaja, ktorý musia bezvýhradne dodržiavať všetky spoločnosti združené v organizácii.

„Aj každá ďalšia firma, ktorá rozšíri rady asociácie, bude musieť pri predaji tovaru používať návrh spoločnej zmluvy. Takto budeme vedieť ľuďom zaručiť, že obchod s členom AOP je poctivý a pod absolútnym drobnohľadom zákona. Každý zákazník sa bez najmenších problémov dovolá svojich práv,“ konštatoval Libor Kotlán, konateľ jednej zo spoločností, združenej v AOP. Zmluvu dala asociácia posúdiť aj príslušným štátnym orgánom.

Asociáciu osobného predaja založili etablované spoločnosti v oblasti osobného predaja s dlhoročnou tradíciou s cieľom vytlačiť šmejdov z trhu. Organizácia sa podieľala na príprave zákona proti šmejdom a na protiúžerníckej novele. Všetky firmy združené v asociácii musia bezvýhradne dodržiavať etický kódex.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #predaj #Šmejdi #zmluvy #ochrana spotrebiteľa #osoný predaj