Voda stiekla do doliny ako do lievika

Cesta sa zmenila na divokú rieku, po ktorej sa valila kalná voda. Keď Roman Depko prišiel vo štvrtok popoludní domov do Domanižskej Lehoty, mohol sa na svoj rodinný dom len z diaľky dívať. Voda mu odrezala prístup.

10.08.2014 12:45
debata

„Nemal som ani tušenie, že sú tu záplavy. Len som pozeral, čo sa to deje, nemohol som sa dostať do svojho domu, taký silný prúd vody sa tadiaľto lial. Prichýlil ma sused, tam som prečkal, kým to trochu utíchne, potom mi požičal čižmy, a tak som sa dostal domov,“ hovorí Roman Depko.

Najviac ho hnevá, že prístupová cesta je úplne zničená. Roky sa o ňu nikto nestaral, z asfaltu zostali len zvyšky. Obyvatelia Domanižskej Lehoty, čo je miestna časť obce Domaniža pri Považskej Bystrici, sa preto rozhodli, že si cestu opravia svojpomocne. Priviezli piesok a štrk, rozhrnuli ho po ceste a jamy zarovnali. Teraz je všetko preč.

Maličký potok, o ktorom miestni hovoria, že sa dá prejsť aj v papučkách, sa poriadne rozdivočil. Niekedy je koryto dokonca suché, teraz sa rozlial doširoka a voda brala so sebou všetko, na čo narazila. Prišla búrka s výdatnými dažďami a voda stiekla do doliny ako do lievika.

„Toto je extrém. Podľa mňa to spôsobili vyrúbané hory. Keď sa pozriete dookola, vidíte holoruby, na svahoch bez stromov nemá vodu čo zadržať, stečie odrazu do doliny, všetko z hôr sa valí sem, nemá tomu čo zabrániť,“ domnieva sa Pavol Zachar z Domanižskej Lehoty.

Ďalší miestny obyvateľ František Pacúch vraví, že to bola prietrž mračien. Veľká voda prišla asi tak pol hodiny po daždi. Predzáhradka jeho rodinného domu je oddelená od cesty plotom na betónovom múriku, ktorý je vysoký asi pol metra. Aj cez tento múrik sa voda v krátkej chvíli preliala a zatopila pozemok a pivnicu. Je rád, že nevystúpila až po elektrickú rozvodnú skrinku nad múrikom, to by záplava spôsobila väčšie škody.

O niečo vyššie tečie iný potok, cez ktorý viedli dve lávky. Na masívnej železnej konštrukcii boli upevnené drevené trámy. Z jednej lávky voda zobrala asi tretinu, vedľajšiu zobrala celú, zostala len kovová konštrukcia. Keď voda trochu opadla, ľudia sa vybrali hľadať odtrhnuté drevené trámy. Bez výsledku. Divoký prúd ich musel odplaviť poriadne ďaleko.

Podľa Jozefa Gálika, starostu Domaniže, voda zaplavila celú dedinu, vyrážala aj z miestnej kanalizácie. Pomáhať prišli hasiči z Považskej Bystrice, ktorí so svojou technikou odčerpávali vodu zo zaplavených pivníc.

„Voda zaplavila cesty, záhrady a polia, ale ľudia boli v bezpečí. Vďaka tomu, že miestne potoky Domanižanka, Horňanka alebo Vážťanka máme na území obce zregulované, nevznikli väčšie škody. Voda sa rozliala v okrajových častiach, kde potoky nie sú zregulované,“ povedal Jozef Gálik.

V hornej časti Domaniže sa po asfaltke valilo bahno. Nad asfaltkou je rozkopaná poľná cesta, zatiaľ nespevnená, a popri nej odkopaný svah. Z týchto miest voda brala blato, ktoré rozniesla po asfaltke.

„Bola to katastrofa, keď sa valilo bahno. Ten breh hore sa zosúva, svah je načatý, mám obavy, že sa celý zosunie. Bývam kúsok pod ním, všetko by sa navalilo k nášmu domu,“ obáva sa Ján Špánik z Domaniže.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #záplavy #Domaniža