Turistov sčítavali aj na Kriváni

Turistov vo Vysokých Tatrách vítali v sobotu sčítací komisári. Štátne lesy TANAP-u si takto už 42. rok zisťujú, ako sa mení návštevnosť nášho najväčšieho národného parku a ktoré lokality ľudí najviac zaujímajú. Asi stovka komisárov bola rozmiestená na 50 miestach, tohto roku dokonca aj na vrchole takmer 2 500 metrov vysokého Kriváňa.

11.08.2014 08:30
Kriváň, tatry, TANAP, sčítanie Foto: ,
Michaela Lapšanská počítala turistov.
debata (1)

V strede trasy medzi Starým Smokovcom a Hrebienkom čakala na turistov Michaela Lapšanská. Robí to už tretí rok, rovnako ako jej sestra. „Som tu už od piatej ráno, pri sčítaní v minulom roku bolo horšie počasie, pršalo, takže bolo menej ľudí. Dnes je ich viac,“ povedala sčítacia komisárka. Krátko pred jedenástou išlo po chodníku značenom zelenou značkou podľa jej počtov 900 ľudí, dole 28. „Keď ide väčšia skupina ľudí, tak si ich spočítam a zapíšem, keď menšia, dávam si čiarky, potom ich spočítam. Sú v tom zahrnutí aj cyklisti,“ vysvetlila. Teraz stálu prácu nemá a sčítanie je pre ňu jednak zárobkom, na druhej strane je to podľa nej vždy lepšie, ako sedieť doma.

O jednej popoludní už narátala 1 230 turistov, ktorí smerovali na Hrebienok. Ešte ju čakala dlhá šichta, keďže spočítavanie trvalo do siedmej večer. „Dá sa to vydržať. Keď je takto pekne, nie je problém. Ak by náhodou pršalo, skryjem sa do auta. S niektorými turistami vypĺňam aj dotazník,“ spresnila. V ňom sa pýtala na to, koľkokrát už boli vo Vysokých Tatrách, či sú spokojní so stavom chodníkov, alebo so službami.

„Myslím, že to nikomu neprekáža, a predpokladám, že to prispeje k tomu, aby mali kompetentní presné informácie. Počty turistov určite vedia veľa napovedať,“ zhodnotil sčítanie Juraj Kováč z Košíc. „Sme tu s rodinou, Vysoké Tatry sú naším obľúbeným miestom. Počty turistov sú pre domácich ukazovateľom, ako sa vyvíja situácia. Sme tu spokojní, len škoda, že stromov nejako ubúda,“ pripojil sa Petr Nový z Prahy.

Podľa hovorkyne Štátnych lesov TANAP-u Lenky Burdovej výsledky sčítania by mohli byť známe už dnes. Získané údaje podnik využíva pri plánovaní turistickej a informačnej siete a na zlepšenie služieb.

Vlani bolo v deň sčítania vo vysokohorskom prostredí parku približne 17 030 turistov, prekvapením bolo vyše 1 300 ľudí na vrchole Rysov. Najvyšší počet návštevníkov za posledných desať rokov zaznamenali roku 2009, vyše 21 000. „Tradične veľa turistov býva aj na Kriváni, Solisku, pri Popradskom plese, na Skalnatom plese, na chate pri Zelenom plese, v Tichej doline na Oraviciach, v Roháčskej doline a v Žiarskej doline,“ vyratúva Burdová miesta, kde sa to hemží turistami. Doteraz najviac, až 26 520, turistov napočítali roku 1981.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Vysoké Tatry #sčítanie #TANAP #Kriváň