Strana rómskej únie avizuje na jeseň demonštrácie

Rómovia plánujú na jeseň zorganizovať sériu demonštrácií, ktorými chcú upozorniť na dlhodobo ťažkú sociálnu situáciu príslušníkov tejto početnej menšiny, povedal šéf mimoparlamentnej Strany rómskej únie na slovenských František Tanko.

11.08.2014 12:40
debata (87)

„Dôvodom zorganizovania protestov je vysoká nespokojnosť Rómov s riešením ich problémov. Za 22 rokov sa nič nezmenilo,“ tvrdil Tanko. Demonštrácie sa podľa neho uskutočnia v septembri a októbri vo väčších mestách, kde žijú Rómovia, a tiež v Bratislave.

Na Slovensku žije podľa minuloročnej štúdie viac než 400-tisíc Rómov. To je takmer štvornásobne viac, ako vyplýva z výsledkov posledného sčítania ľudu z roku 2011. Väčšina Rómov býva v asi 800 osadách na strednom a východnom Slovenskom. Zhruba desatina obydlí v osadách nemá prístup k pitnej vode a nie je ani napojená na elektrickú energiu. Podľa odborníkov Rómom chýba vzdelanie, mnohí z nich nemajú prácu a sú odkázaní na finančnú pomoc od štátu.

„Nechceme sociálne dávky. Rómovia potrebujú prácu. Pokiaľ budú mať prácu, ich situácia sa zmení,“ povedal Tanko. Tvrdil tiež, že projekty financované z európskych fondov Rómom v skutočnosti nepomáhajú, pretože tieto peniaze sa vraj vynakladajú neefektívne, napríklad na rôzne slávnosti alebo konferencie. „Vo finále z toho žiadny úžitok nie je,“ dodal.

Podľa zástupcov Rómov na zlepšenie postavenia rómskej menšiny nepomohol ani vládny splnomocnenec pre rómske komunity Peter Pollák, ktorý sám vyrastal v rómskej osade. „Očakávali sme od neho zlepšenie situácie. Čas ukázal, že situácia stagnuje,“ poznamenal Tanko.

Rómovia demonštrovali proti zlým sociálnym podmienkam už v minulosti. Napríklad vlani účasť na protestoch však nebola vysoká.

Slovensko kvôli postaveniu Rómov v minulosti čelilo kritike medzinárodných organizácií. Tie upozorňovali napríklad na znevýhodnenie rómskych detí v prístupe ku vzdelaniu. Pozornosť vyvolalo tiež budovanie múrov, ktoré vyrástli v rôznych mestách a ktoré mali oddeliť rómsku komunitu od ostatných obyvateľov.

87 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #Rómovia #sociálna problematika #František Tanko