Tížik: Cirkvám súčasná situácia vyhovuje

Prípadná odluka cirkví od štátu či iný model ich financovania nie sú možné bez súhlasu Vatikánu, ale aj všetkých registrovaných cirkví na Slovensku. Upozorňuje na to sociológ Miroslav Tížik.

12.08.2014 08:00
debata (36)
Miroslav Tížik Foto: Robert Hüttner, Pravda
SAV, miroslav tížik, sociologický ústav Miroslav Tížik

O čom svedčí, že väčšina veriacich by bola vo financovaní cirkví za zmenu?
Dá sa to pomenovať jednoznačne. Cirkevní reprezentanti nereprezentujú svojich veriacich. Ale to ani nie je ich úlohou. Oni nie sú reprezentanti, hoci sa do tej pozície častokrát stavajú. Zároveň je vidieť, že v mnohých otázkach bežného verejného politického života ľudia konajú a uvažujú autonómne bez ohľadu na učenie cirkvi, na vôľu cirkvi a politiku cirkvi.

Nakoľko znemožňuje Vatikánska zmluva prípadnú odluku či iný model financovania?
Zmluva deklaruje, že štát sa bude podieľať na formovaní svojho obyvateľstva v katolíckom duchu. K dokumentu sa viaže prijatie čiastkových zmlúv, kde jedna z nich hovorí aj o financovaní katolíckej cirkvi. Ďalšie boli prijaté napríklad o školstve, a preto tiež nemôže dôjsť k odluke. Ak by štát v súčasnosti chcel vytvoriť nejaký model, musí s ním súhlasiť Vatikán.

Stačilo by získať len súhlas Vatikánu?
Diskusia týmto spôsobom ešte nenastala. Mnohí to zdôvodňujú, že chýba politická vôľa. Ale predpokladám, že každý, kto sa do toho pustil, teda aj ministerstvo kultúry, narazil na problém Vatikánskych zmlúv. A sú tam aj ďalšie čiastkové zmluvy štátu s registrovanými cirkvami, ktoré kopírovali Vatikánsku zmluvu. Akúkoľvek zmenu musí schváliť nielen Vatikán, ale aj všetky ostatné cirkvi. To je aj dôvod, prečo pri diskusiách o odluke katolícka cirkev hovorí, že je to problém pre malé cirkvi. Je zaujímavé, že katolícka cirkev sa dáva do pozície obhajcu svojej konkurencie, ale využíva fakt, že so zmenou budú musieť súhlasiť všetci. A malé cirkvi nepôjdu proti rozhodnutiu štátu, lebo sú veľmi malí aktéri a znamenalo by to pre nich výrazné oslabenie. Pre všetky cirkvi je táto situácia výhodná.

Aký model financovania by bol pre Slovensko najvhodnejší?
Názory verejnej mienky hovoria o tom, že najlepší by bol alternatívny spôsob podobný nemeckému a rakúskemu, kedy sa cirkvi financujú z daní veriacich. Ale financovanie je len jedna malá časť problému pri odluke. Súvisí s ňou aj agenda školstva a rôzne podpory, ktoré štát dáva cirkvám na iné aktivity. Pri odluke by bolo potrebné ďalšie veľké množstvo úprav. A to je problematickejšie.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #cirkev #odluka cirkví od štátu #financovanie cirkví