Odídenci z SDKÚ-DS skúšajú rozmraziť Demokratickú stranu

Zhasnutá hviezda pravej časti politického spektra chystá návrat. Skupina politikov z Banskej Bystrice, zväčša odídencov z SDKÚ-DS, ohlásila oživenie Demokratickej strany. Chce do nej prilákať nových členov, najmä mladých, vzdelaných a rečovo zdatných ľudí, a uspieť s nimi v jesenných komunálnych voľbách.

12.08.2014 12:00
billboard, demokraticka strana Foto: ,
Demokratická strana rozbehla bilbordovú kampaň.
debata (14)

„SDKÚ, s ktorou sa značka DS v roku 2006 spojila, stráca pôdu pod nohami. Naopak, my ju chceme s našou DS bez prívlastkov znovu nájsť,“ hovorí Michal Bucek, banskobystrický chirurg a bývalý šéf Rooseveltovej nemocnice aj mestský poslanec.

Bucek je v súčasnosti predsedom tej Demokratickej strany, ktorú po fúzii pôvodnej DS s SDKÚ založili nespokojní exčlenovia. Najprv s názvom Demokratická strana Slovenska, potom si ju zaregistrovali pod historickým pomenovaním. Táto DS však následne prakticky žiadnu politickú činnosť nevyvíjala.

Bucekovi demokrati teraz hľadajú vhodných kandidátov na funkcie primátorov, starostov aj poslancov, v Bratislave sa však už rozhodli podporiť za primátora Milana Kňažka. Po Slovensku rozbehli bilbordovú kampaň. „Sponzor nám poskytol 2¤300 eur na webovú stránku, na bilbordy sme vyzbierali 6¤000 eur z vlastných peňazí my, iniciátori oživenia strany. Reklamná agentúra nám v uhorkovej sezóne vyšla v ústrety a ponúkla výbornú cenu,“ povedal predseda k financovaniu.

Bucek bol v rokoch 2006 až 2010 mestský poslanec za SDKÚ-DS. Ku koncu volebného obdobia z nej vystúpil, prešiel do „DS bez prívlastkov“ a na jeseň 2013 sa postavil na jej čelo.

Koniec pasivity v strane „odpískal“ spoločne s jej podpredsedom Stanislavom Rajnohom. Ten bol kedysi takisto v SDKÚ-DS, no v roku 2011 ho zbavili funkcie šéfa miestneho zväzu a po jeho rozpustení mu už neobnovili členstvo.

Parlamentný poslanec za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník, ktorý bol predsedom DS v čase, keď sa rozhodlo o jej fúzii s SDKÚ, sa k oživovaniu „zmrazenej kontrastrany“ stavia skepticky. „Podstatné je, že pravou nástupkyňou a pokračovateľkou historickej Demokratickej strany, ktorá vznikla už v roku 1944 počas SNP, je tá, čo sa zlúčila s SDKÚ. Tá, ktorú dnes vedie pán Bucek, iba využila jej značku,“ tvrdí Kaník, ktorý sa neobáva, že by Bucekove a Rajnohove aktivity ubrali SDKÚ-DS nejakých voličov.

„Oni sa ani nemajú čoho obávať, väčšinu voličov už stratili. A čo sa týka nástupníctva, je isté, že právoplatne je dnes zaregistrovaná iba jediná Demokratická strana, tá naša,“ zareagoval Bucek.

Nezávislý banskobystrický poslanec Vladimír Pirošík o Bucekovi vo svojom blogu na www.bbonline.sk píše: „V minulom funkčnom období sedel so mnou v poslaneckých laviciach jeden svojrázny chlapík: zasadnutia ho evidentne nebavili (nezriedka na ne meškával), návrhy ani interpelácie nepredkladal, materiály na rokovanie hádzal bez prečítania z poslaneckého priečinka rovno do koša, sem-tam si vo veľkej sieni dokonca aj zdriemol, a ak náhodou vystúpil, tak väčšinou s povestnou vetou: ,V zmysle osobitnej faktickej poznámky týmto navrhujem ukončiť diskusiu.' Skrátka, nie veľmi aktívny poslanec. No a dnes je ním obilbordovaná Bystrica i celé Slovensko a všade s vážnou tvárou hlása: Je čas ukončiť pasivitu. Nuž tak teda, dobré ráno, pán predseda…“

Rajnohovo meno podnikateľa sa spája s aktivitami, na ktorých spolupracoval nielen so súčasným nezávislým primátorom Banskej Bystrice Petrom Gogolom, ale najmä s predchádzajúcim, bývalým odborárskym bosom Ivanom Saktorom.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Ľudovít Kaník #SDKÚ #komunálne voľby #Demokratická strana